Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Εξαγορά – μαμούθ 65 δισ. ευρώ στην ενέργεια
Εξαγορά – μαμούθ 65 δισ. ευρώ στην ενέργεια

Εξαγορά – μαμούθ 65 δισ. ευρώ στην ενέργεια

Σημντικές εξελίξεις πρατηρούνται στον κλάδο των πετρελαϊκών ομίλων. Μετά σχεδόν είκοσι χρόνια η πρώτη μεγάλη συμφωνία στον κλάδο είναι πραγματικότητα με την αγγλοολλανδική Royal Dutch Shell να προχωρεί στην του βρετανικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου, BG Group, σε μία συμφωνία 47 δισ. στερλινών (64,8 δισ. ).

Με τον τρόπο αυτό ο αγγλοολλανδικός όμιλος θα επεκτείνει την κυριαρχία του στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ δεν αποκλείεται να υποβάλει αντιπροσφορά για την BG και ο κολοσσός της Exxon. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη συμφωνία στον ενεργειακό κλάδο από το 1996. «Αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2014, όταν ξεκίνησε η πτωτική στις του πετρελαίου, πολλοί προέβλεπαν ότι ο ενεργειακός κλάδος θα οδεύσει προς ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων» αναφέρουν οι . Επιπλέον, επισημαίνουν πως ο χάρτης της ενέργειας αναμένεται να αλλάξει ριζικά, όπως και στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν και πάλι οι του πετρελαίου ήταν χαμηλές.

Η Shell θα καταβάλει 47 δισ. στερλίνες και αυτό σημαίνει προσ 52% με βάση τον μέσο όρο 90 ημερών για την τιμή της μετοχής της BG. Αποκτώντας την τελευταία, η Shell θα έχει πρόσβαση σε σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ θα εξοικονομήσει τις για εντοπισμό νέων κοιτασμάτων. Η κίνηση της Shell λειτουργεί ως πρόκληση για τον κολοσσό της ExxonMobil, ο οποίος έχει την οικονομική ευρωστία να μην παρακάμψει ό,τι ενδιαφέρον βρεθεί μπροστά του. Ενδεχομένως, όπως αναφέρουν αναλυτές, η εταιρεία να θελήσει να παρεισφρήσει στη συμφωνία Shell-ΒG και να κάνει αντιπροσφoρά.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση