Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ανανέωση της δέσμευσης για ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στην προσφυγική κρίση
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ανανέωση της δέσμευσης για ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στην προσφυγική κρίση

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ανανέωση της δέσμευσης για ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στην προσφυγική κρίση

Το βράδυ της Πέμπτης, οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν εκ νέου στο ότι η συνολική στρατηγική που συμφωνήθηκε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης «θα αποφέρει αποτελέσματα μόνον εάν όλα τα στοιχεία αντιμετωπίζονται από κοινού και εάν τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη ενεργούν από κοινού και με πλήρη συντονισμό».

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση για το , ο πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανανέωση της δέσμευσης σχετικά με την συντονισμένη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε: «Πριν από τη συνάντηση υπήρχαν μερικοί που αμφισβητούσαν την ανάγκη της επίλυσης της προσφυγικής κρίσης σε συν με την Τουρκία.

Επιβεβαιώσαμε σήμερα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την καλή συν με την Τουρκία. Πριν από τη συνάντηση υπήρχαν μερικοί που αμφισβητούσαν την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή προσέγγιση. Απόψε αποφασίσαμε ομόφωνα ότι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και δεν συνιστώνται οι μεμονωμένες εθνικές ενέργειες. Ελπίζω ότι στις επόμενες συναντήσεις μας θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα, αφού σε αυτό το Συμβούλιο επιβεβαίωσαν όλοι ομόφωνα την πρόθεσή τους να επιλύσουν τα προβλήματα μέσω ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης, παρόλο που πριν από αυτό το Συμβούλιο μερικοί είχαν αποστασιοποιηθεί».

Το εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της Επιτροπής της 10ης Φεβρουαρίου, ως σημαντική συμβολή στη συζήτηση των ηγετών. Οι ηγέτες υπενθύμισαν τη σημασία μιας συνολικής προσέγγισης για την αναχαίτιση των ροών, την των εξωτερικών συνόρων, τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και τη διασφάλιση της ακεραιότητας του χώρου .

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζεται ότι όλα τα στοιχεία που συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο θα πρέπει να εφαρμοσθούν γρήγορα, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων σχετικά με τη μετεγκατάσταση και των μέτρων για τη διασφάλιση της ς και επανεισδοχής, καθώς και ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για τη της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας των Κάτω Χωρών, ώστε το νέο σύστημα να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης προβλέπεται μια περαιτέρω διάσκεψη κορυφής -Τουρκίας το Μάρτιο.

"Αλιεύοντας" την είδηση