Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής
Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής

Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής

Το Ευρωπαϊκό εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Σήμερα, μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό της πρότασης της Επιτροπής για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο πρώτος αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμμερμανς και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, , δήλωσαν τα εξής:«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την σημερινή έγκριση της πρότασης σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν θέλουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τη μεταναστευτική και να διατηρήσουμε το χώρο ως ένα χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας, οφείλουμε να ενισχύσουμε την κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση που ενέκρινε σήμερα το Κοινοβούλιο αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αποτελεί επίσης απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιεί ταχέως και με αποφασιστικότητα τις δεσμεύσεις της. Όταν η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της τον Δεκεμβρίου του 2015, ζητήθηκε από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να ασχοληθούν με το θέμα αυτό κατεπειγόντως. Από τον Δεκέμβριο, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνεργάστηκαν εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα διασφαλίσει μια πραγματικά συλλογική ευρωπαϊκή διαχείριση των συνόρων μας, βάσει της αρχής ότι η ασφάλεια των κοινών εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά κοινή ευθύνη όλων των χωρών της Ένωσης. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν πλέον ελλείψεις σε προσωπικό ή σε εξοπλισμό για τις επιχειρήσεις στα εξωτερικά μας σύνορα. Τα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους μέλους είναι τα εξωτερικά σύνορα όλων των κρατών μελών. Ο νέος οργανισμός θα στηρίζει, θα παρακολουθεί και, όποτε κρίνεται αναγκαίο, θα ενισχύει τα εθνικά σώματα συνοριοφυλάκων, δίνοντας κυρίως έμφαση στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αποτροπή των αδυναμιών όσον αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν την εθνική τους κυριαρχία και οι εθνικές συνοριοφυλακές θα παραμείνουν οι κύριοι φορείς υπεύθυνοι για τη διαχείριση των συνόρων τους, ενώ ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας: σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν ένα μέλος θα αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση στηριζόμενο στις δικές του δυνάμεις, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα είναι σε θέση να παρέμβει, εκμεταλλευόμενη την πληθώρα από πόρους που παρέχουν τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να προχωρήσουν στις επίσημες ενέργειες για να οριστικοποιήσουν την έγκριση. Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή να μπορέσει να αποδώσει αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν.»

Η Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, όπως ανήγγειλε ο Πρόεδρος στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, αποτελεί μέρος των μέτρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση, με στόχο την ενίσχυση της διαχείρισης και της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για τη Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αξιοποιώντας τον . Η παρούσα πρόταση θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης, στη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διασφάλιση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων. Η σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα εξασφαλίσει μια ισχυρή από κοινού διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Στις 22 Ιουνίου , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή κατέληξαν σε όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 23 Ιουνίου .

Τη σημερινή έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ακολουθήσει τελική ψηφοφορία σχετικά με τις τεχνικές τροποποιήσεις που θα προκύψουν έπειτα από την αναθεώρησή τους από γλωσσομαθείς νομικούς. Αυτό θα επιτρέψει στο Συμβούλιο να εκδώσει το τελικό κείμενο της πρότασης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δωρεάν rapid test στην Αργαλαστή #RapidTests - https://t.co/cIEGmczsvi -

  • Με άρωμα Ολυμπιακών Αγώνων ο ΣΔΥ Βόλου στο Zagori Mountain Running #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/OWjXY434LO -

  • Πανελλήνια Ομοσπονδία: “Εξοστρακισμός” και απομόνωση των λαϊκών αγορών βιομηχανικών ειδών στην πόλη του Βόλου… - https://t.co/BoyX9XY3Eo -

"Αλιεύοντας" την είδηση