Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ευρωαφρικανική σύνοδος κορυφής χωρίς την Ελλάδα
Ευρωαφρικανική σύνοδος κορυφής χωρίς την Ελλάδα

Ευρωαφρικανική σύνοδος κορυφής χωρίς την Ελλάδα

Για το μεταναστευτικό στο Παρίσι

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ υποδέχθηκε σήμερα στο Παρίσι επτά Ευρωπαίους και Αφρικανούς ομολόγους του, στην ευρω-αφρικανική «μίνι» σύνοδο κορυφής με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν θέματα που αφορούν την μετανάστευση, την οικονομία και την άμυνα. Πριν από τη συνάντηση η Αγκελα Μέρκελ είχε διαμηνύσει ότι θέλει μεγαλύτερη υποστήριξη από την ακτοφυλακή της Λιβύης ενώ επιθυμεί και συνεργασία στο μεταναστευτικό με τον Νίγηρα κατά της διακίνησης μεταναστών.

Η συνάντηση αυτή «μπορεί να αποτελέσει την έναρξη μιας νέας σχέσης μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής» τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τους ομολόγους του του Τσαντ, του Νίγηρα, του Μαλί και της Λιβύης, τους οποίους υποδέχτηκε το πρωί στη Ρώμη.

Αναλυτικότερα, στις συζητήσεις του Παρισιού μετέχουν οι πρόεδροι του Τσαντ και του Νίγηρα, Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο και Μαχαμαντού Ισούφου, καθώς και ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στην «καρδιά» της μεταναστευτικής οδού που ακολουθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση για να φτάσουν στα ευρωπαϊκά παράλια.

Από ευρωπαϊκής πλευράς το παρών στη συνάντηση αυτή δίνουν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας Πάολο Τζεντιλόνι και Μαριάνο Ραχόι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στόχος της συνάντηση είναι «να επαναβεβαιώσουμε την υποστήριξη της Ευρώπης στο Τσαντ, τον Νίγηρα και τη για τον έλεγχο και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», τόνισε η γαλλική προεδρία.

Οι Ευρωπαίοι αναζητούν εδώ και πολύ καιρό τρόπους για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση. Οι ιδέες που προτείνει το Παρίσι είναι να στηριχθούν οι χώρες της Αφρικής με τρεις τρόπους: πρώτον, να βελτιωθεί η φύλαξη των συνόρων τους με τη Λιβύη, δεύτερον να ενταθεί η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και τρίτον να εξετάζονται επιτόπου οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου, πριν ξεκινήσουν οι μετανάστες τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου. Από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο 14.000 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι σκοπεύει να ιδρύσει hotspot, κέντρα καταγραφής των μεταναστών, στη Λιβύη, τον Νίγηρα και το Τσαντ. Από την πλευρά του. ο Λίβυος ηγέτης αλ Σάρατζ, η κυβέρνηση του οποίου δεν ελέγχει παρά μόνο ένα τμήμα της χώρας, αναμένεται ότι θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να ασκήσουν πιέσεις για να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη (είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ το 2011) ώστε να εξοπλίσει τους λιμενικούς και τους συνοριοφύλακες.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται λίγο μετά το ταξίδι του Μακρόν, από τις 23 ως τις 25 Αυγούστου σε Αυστρία, και στην διάρκεια του οποίου ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τα σχέδιά του να εργαστεί προς την κατεύθυνση για μια ισχυρότερη ΕΕ και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να διευρύνει την συνεργασία με τις χώρες που επισκέφθηκε.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση