Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ετοιμος για πρόωρες προεδρικές εκλογές ο Ασαντ
Ετοιμος για πρόωρες προεδρικές εκλογές ο Ασαντ

Ετοιμος για πρόωρες προεδρικές εκλογές ο Ασαντ

Πρόθυμος να προχωρήσει σε πρόωρες προεδρικές εκλογές, πριν από τη λήξη της ς του, εμφανίστηκε χθες ο Μπασάρ αλ Ασαντ, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που δημοσιοποίησε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Μία ημέρα μετά την τοποθέτησή του υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», με συμμετοχή εκπροσώπων ομάδων της αολίτευσης, ο πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα επί της αρχής» για τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών «εφ' όσον αυτή είναι η βούληση του συριακού λαού». Σημείωσε όμως ότι το θέμα δεν έχει τεθεί ακόμη επί τάπητος.

«Αυτό που έχει προταθεί είναι να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές αφού υιοθετηθεί το νέο σύνταγμα. Οι βουλευτικές εκλογές θα καταγράψουν τον συσχετισμό δυνάμεων στην σκηνή και στη συνέχεια θα σχηματισθεί νέα κυβέρνηση, όπου θα εκπροσωπούνται όλες οι δυνάμεις του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Μπασάρ αλ Ασαντ, προσθέτοντας ότι κατά τη του είναι προτιμότερο να αναδεικνύεται ο πρόεδρος απευθείας από τον λαό παρά έμμεσα από το Κοινοβούλιο.

Η τοποθέτηση του Ασαντ αναμένεται να μη γίνει δεκτή από την αολίτευση, καθώς συνεπάγεται ότι ο ίδιος θα παραμείνει στην προεδρία κατά τη μεταβατική περίοδο, τουλάχιστον μέχρι να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, δημοσίευμα της μεγάλης αραβόφωνης εφς Al Hayat, που εδρεύει στο Λονδίνο, σύμφωνα με το οποίο Ηνωμένες Πολιτείες και σία έχουν συγκλίνει στο συμπέρασμα ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει κάποια στιγμή να εγκαταλείψει την εξουσία και να εγκατασταθεί σε άλλη χώρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί αισίως η ειρηνευτική διαδικασία. Το ρεπορτάζ της Al Hayat αναφέρει ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον ενημέρωσε σχετικά τις κυβερνήσεις αρκετών αραβικών κρατών. Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι, σε αντίθεση με άλλα κράτη, η σία «δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την αυτοδιάθεση τρίτων κρατών μέσα από διπλωματικά ή άλλα κανάλια».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση