Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ετοιμα τα έργα προ των αγώνων στο Ρίο παρά τις αντιδράσεις
Ετοιμα τα έργα προ των αγώνων στο Ρίο παρά τις αντιδράσεις

Ετοιμα τα έργα προ των αγώνων στο Ρίο παρά τις αντιδράσεις

Ένα χρόνο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, η τοπική κυβέρνηση αναφέρει ότι τα έργα υποδομής θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως. Μόνο πρόσκομμα στη φιλόδοξη αυτή προσπάθεια, η επίμονη άρνηση των κατοίκων της παραγκούπολης Βίλα Αουτοντρόμο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στη θέση της φαβέλας αυτής πρόκειται να κατασκευασθεί το Ολυμπιακό Πάρκο.
Στην αριστερή πλευρά της φαβέλας, συγκρότημα πολυτελών κατοικιών βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο κατασκευής. Τα κτίρια των 15 ορόφων βρίσκονται ακριβώς δίπλα σε κατεστραμμένες αυτοσχέδιες κατοικίες, τις οποίες ο δήμος πρόλαβε να κατεδαφίσει.

Μόνο μερικές δεκάδες σπίτια κατοίκων της φαβέλας Αουτοντρόμο παραμένουν όρθιες. «Θα έλεγε κανείς ότι βρισκόμαστε στο Ιράκ. Τα μαγαζιά της συνοικίας έκλεισαν, ακόμη και ο φούρνος», λέει χαρακτηριστικά η Ροζάνα, κάτοικος της Αουτοντρόμο, η οποία αρνείται να φύγει, μιλώντας στην ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας Le Telegrame. Εδώ και δύο χρόνια, οι της Βίλας Αουτοντρόμο υφίσταντο ασφυκτικές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αλλοτε με υποσχέσεις γενναίας χρηματοδότησης και άλλοτε με υποσχέσεις προσφοράς δωρεάν κατοικιών σε άλλες περιοχές, ο δήμος του Ρίο εξάντλησε κάθε μέσο πειθούς.

Η συνοικία Αουτοντρόμο, στα παράλια του κόλπου Τζακαρεπάγκουα στο δυτικό Ρίο, υπήρξε φαβέλα – πρότυπο. «Εδώ ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών ούτε και κανενός είδους εγκληματικότητα», αναφέρει κάτοικος της συνοικίας που αποτελεί νησίδα φτώχειας στο εύπορο δυτικό Ρίο ντε Τζανέιρο. «Εδώ και 25 χρόνια, προσπαθούν να μας διώξουν. Αυτή τη φορά, αξιοποιώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν αφορμή, κοντεύουν να το πετύχουν», εξηγεί η Μαρία ντα Πένια, εκπρόσωπος των κατοίκων και επικεφαλής της κίνησης κατά των απαλλοτριώσεων.
Ο στόχος του δήμου

Το 2013, ο δήμος του Ρίο, αντιμέτωπος με τις μαχητικές αντιδράσεις των κατοίκων του Αουτοντρόμο, εμφανίσθηκε να υπαναχωρεί από τα αρχικά του σχέδια, δηλώνοντας ότι οι θα μπορούσαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς η φαβέλα δεν εμποδίζει άμεσα την κατασκευή του γειτονικού Ολυμπιακού Πάρκου. «Το γεγονός ότι η φαβέλα βρίσκεται ακόμη στη θέση της, ενοχλεί. Οι ιθύνοντες δεν επιθυμούν το Πάρκο και οι πολυτελείς κατοικίες στους νεόκτιστους ουρανοξύστες να συνορεύουν με τη φτώχεια. Θέλουν να καθαρίσουν την περιοχή και να διασφαλίσουν την εκτόξευση των τιμών της γης!» διευκρινίζει κ. Ντα Πένια.

Από τις 580 οικογένειες, οι οποίες ζούσαν στη φαβέλα, μόλις 150 έμειναν στα σπίτια τους, ενώ μόνο 50 από αυτές μοιάζουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα. Ο δήμος έχει επιλέξει τώρα νέες μεθόδους πίεσης, όπως τις αιφνιδιαστικές -και πολύ συχνές- διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Οι ταραχές του Ιουνίου

Οι της φαβέλας Βίλα Αουτοντρόμο δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με το χαμόγελο.

Τον Ιούνιο, η αστυνομία χρησιμοποίησε βίαιες μεθόδους για να απομακρύνει κατοίκους, οι οποίοι προσπαθούσαν να εμποδίσουν την των σπιτιών τους.Τουλάχιστον έξι είχαν τραυματισθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των ταραχών, από χτυπήματα κλομπ και λαστιχένιες της αστυνομίας.Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος είχε υποστηρίξει ότι τα συνεργεία κατεδάφισης και η αστυνομία έγιναν «δεκτά» με πέτρες και ρίψεις τούβλων από τους κατοίκους. Οι διαμαρτυρόμενοι προσέφεραν, όμως, διαφορετική εκδοχή του περιστατικού, λέγοντας ότι περίπου 60 από αυτούς προσπάθησαν να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τα κατεδαφιστέα σπίτια τους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη #ΕΚΠΑ #Παπαδιαμάντης - https://t.co/DcOdP3xmc4 -

  • Χωροταξική κατανομή του βοσκότοπων #βοσκότοποι - https://t.co/pfeyKBVxdV -

  • Εξετάσεις ραδιοερασιτεχνών β’ περιόδου 2021 Μαγνησίας #ΕξετάσειςΡαδιοερασιτεχνών - https://t.co/dDmanlZ9fL -

"Αλιεύοντας" την είδηση