Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ερωτήσεις για το μέλλον της Ευρώπης
Ερωτήσεις για το μέλλον της Ευρώπης

Ερωτήσεις για το μέλλον της Ευρώπης

 Η Επιτροπή εγκαινιάζει διαδικτυακή διαβούλευση με τους πολίτες

Σήμερα, Ημέρα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει μια διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση που απευθύνεται σε όλους τους Ευρωπαίους και με την οποία οι πολίτες ερωτώνται προς ποια κατεύθυνση θέλουν να κινηθεί η στο μέλλον.

Τη μοναδική αυτή διαβούλευση, η οποία αποτελεί τμήμα του ευρύτερου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης που δρομολογήθηκε με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής την 1η Μαρτίου 2017, προετοίμασε μια ομάδα 96 πολιτών από 27 κράτη μέλη, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να αποφασίσουν ποιες ερωτήσεις να θέσουν στους Ευρωπαίους συμπολίτες τους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,   Ζαν-Κλοντ ιούνκερ, δήλωσε σήμερα: «Με τις να πλησιάζουν, είναι καιρός να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να μοιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι μια Ευρώπη που έχει οικοδομηθεί από τους Ευρωπαίους. Η που εγκαινιάζουμε σήμερα θέτει το εξής ερώτημα σε όλους τους Ευρωπαίους: Ποιο είναι το μέλλον που θέλουμε για εμάς τους ίδιους, για τα παιδιά μας και για την Ένωσή μας; Είναι πλέον στιγμή οι Ευρωπαίοι να εκφράσουν τις απόψεις τους, δυνατά και ξεκάθαρα, για τα θέματα που τους απασχολούν και για το πώς θέλουν να χειριστούν τα θέματα αυτά οι ηγέτες τους.»

Στις 5 και 6 Μαΐου, για πρώτη φορά στην ιστορία, η Επιτροπή συγκρότησε μια ομάδα πολιτών για να συντάξει το κείμενο μιας δημόσιας διαβούλευσης. Με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στον ρόλο του οικοδεσπότη, μια ομάδα 96 Ευρωπαίων πολιτών συγκεντρώθηκε στις Βρυξέλλες και εργάστηκε από κοινού για την προετοιμασία μιας διαδικτυακής ς με 12 ερωτήσεις. Η μοναδική αυτή συμμετοχικής δημοκρατίας σημαίνει ότι οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης.

Πρόκειται για τμήμα του εξελισσόμενου διαλόγου για το μέλλον της ΕΕ των 27, ο οποίος δρομολογήθηκε με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής την 1η Μαρτίου 2017. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες μπορούν ήδη να υποβάλουν τις απόψεις τους διαδικτυακά, και η σημερινή διαβούλευση θα συμπληρώσει τη δυνατότητα αυτή. Επιπλέον, η διαδικτυακή διαβούλευση θα διεξαχθεί παράλληλα με τους τρέχοντες διαλόγους με τους πολίτες που διοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Σχεδόν 700 τέτοιες διαδραστικές δημόσιες συζητήσεις, σε 160 , έχουν διεξαχθεί από το 2012 και μετά, ενώ η Επιτροπή θα αυξήσει τη συχνότητά τους από σήμερα έως τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μάιο του 2019, με στόχο τη διοργάνωση 500 ακόμη εκδηλώσεων.

Πέραν των προσπαθειών της Επιτροπής, διάλογοι με τους πολίτες διοργανώνονται επί του παρόντος και από τις εθνικές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη μέλη, κατόπιν πρωτοβουλίας της αλλίας η οποία υποστηρίχθηκε από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της μελλοντικής ΕΕ-27. Η Επιτροπή μοιράζεται τα οφέλη της εμπειρίας της με τα κράτη μέλη. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τη σύνοδο κορυφής στο Σιμπίου, στις 9 Μαΐου 2019. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη ενδιάμεση έκθεση σχετικά με τη διαδικασία της Λευκής Βίβλου κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2018. Η τελική έκθεση θα παρουσιαστεί κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ-27 στο Σιμπίου της ς, στις 9 Μαΐου 2019, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις .

Ιστορικό

Τον Μάρτιο του 2017 η Επιτροπή δρομολόγησε μια νέα συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ των 27, με τη δημοσίευση «Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης». Τα μέλη της Επιτροπής ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη και ακούνε τις απόψεις των πολιτών για τα διάφορα προτεινόμενα σενάρια, παρέχοντας σε όλους την ευκαιρία να συμβάλουν στη διαμόρφωση της Ένωσης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση