Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ερντογάν: Το Βέλγιο γνώριζε για τον καμικάζι
Ερντογάν: Το Βέλγιο γνώριζε για τον καμικάζι

Ερντογάν: Το Βέλγιο γνώριζε για τον καμικάζι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε χθες ότι ένς πό τους αδελφούς Μπακραουί είχε απελαθεί το καλοκαίρι από την λόγω της δράσης του στη Συρία και κατηγόρησε τις βελγικές αρχές ότι δεν αξιολόγησαν την πληροφορία. Οι Βέλγοι Ιμπραήμ ελ Μπακραουί και Νατζίμ Λαχραουί ανατινάχθηκαν την Τρίτη το πρωί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ ο Χαλίντ ελ Μπακραουί ανατινάχθηκε στον σταθμό Μάλμπεκ. Ο τρίτος βομβιστής του αεροδρομίου, του οποίου τα εκρηκτικά δεν εκπυρσοκρότησαν, διέφυγε και αναζητείται, χωρίς να είναι γνωστή η ταυτότητά του.

«Είχαμε συλλάβει έναν από τους δράστες των Βρυξελλών στο Γκαζιαντέπ τον Ιούνιο του 2015 και τον απελάσαμε. Αναφέραμε την στην πρεσβεία του Βελγίου στην Αγκυρα στις 14 Ιουλίου 2015 αλλά εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος», είπε ο Ερντογάν. «Το αγνόησε την προειδοποίησή μας ότι το άτομο αυτό είναι ξένος μαχητής». Η είχε απελάσει τον 29χρονο Ιμπραήμ ελ Μπακραουί στην Ολλανδία, η οποία τον έστειλε στο .

«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία» απάντησε ο  ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κουν Χέενς, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης, «Επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Οπως μου μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, απελάθηκε στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο…»

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι Αρχές έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποιος έχει πολεμήσει στη Συρία, καθώς δεν νομιμοποιούνται να φυλακίζουν αυτομάτως όποιον απελαύνουν οι τουρκικές αρχές.

Καταδίκες για ένοπλες ληστείες

Οι δύο αδελφοί, 27 και 29 ετών, γεννημένοι στο Βέλγιο, είχαν καταδίκες για ένοπλες ληστείες, αλλά οι Αρχές φαίνεται ότι οριστικοποίησαν τη σύνδεσή τους με την ισλαμιστική τρομοκρατία μετά τη σύλληψη του βασικού υπόπτου για τις του Παρισιού, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, την περασμένη εβδομάδα στο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών. Η σύλληψη αυτή ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για τους αδελφούς, όπως αποκαλύπτεται από τον υπολογιστή που φέρεται να πέταξε στα σκουπίδια ένας εκ των δύο. Σε αυτόν αναγράφεται η διαθήκη του και η διαπίστωση «με κυνηγούν, δεν είμαι πια ασφαλής, κινδυνεύω να καταλήξω δίπλα σε κάποιον φυλακισμένο» (πιθανή αναφορά στον Αμπντεσλάμ).

Ενας οδηγός ήταν, σύμφωνα με τις Αρχές, αυτός που τις οδήγησε στο διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν οι αδελφοί Ελ Μπακραουί και στο οποίο εντοπίστηκαν το βράδυ της Τρίτης 15 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΑΤΡ, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί στις του Παρισιού τον Νοέμβριο και πιθανώς και προχθές, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις Αρχές. Σύμφωνα με την εισαγγελία, στο διαμέρισμα βρέθηκαν επίσης 150 λίτρα ακετόνης, 30 λίτρα υγρό οξυγόνο, πυροκροτητές, βαλίτσα γεμάτη καρφιά και άλλα υλικά για την κατασκευή βομβών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση