Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ερντογάν: Οκτώβριο η κατάργηση της βίζας
Ερντογάν: Οκτώβριο η κατάργηση της βίζας

Ερντογάν: Οκτώβριο η κατάργηση της βίζας

«Το αργότερο τον Οκτώβριο» περιμένει ο Τούρκος πρόεδρος την κατάργηση της βίζας για την είσοδο Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε., όπως ανέφερε χθες σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τουρκική . Η δήλωση αυτή φαίνεται να ελαττώνει την άμεση πίεση για επίλυση του ζητήματος έως τον Ιούνιο και έρχεται έπειτα από σειρά εκατέρωθεν απειλών. «Η υπόσχεση που μας δόθηκε ήταν για φέτος τον Οκτώβριο», είπε ο . «Ελπίζω ότι θα την τηρήσουν, και το θέμα θα κλείσει το αργότερο τον Οκτώβριο».

Το ζήτημα της βίζας είναι κομβικής σημασίας για την τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το , καθώς η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πάψει να συγκρατεί πρόσφυγες στο έδαφός της αν δεν λάβει ως αντάλλαγμα την κατάργηση της βίζας.
Τα εμπόδια για την υλο της συμφωνίας είναι πολλά, όπως και τα σενάρια του τρόμου, αλλά πριν εξεταστούν πρέπει να επισημανθεί η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Φεβρουάριο. Οπως έγραψε την η εφημερίδα «Βελτ», σε της γερμανικής κυβέρνησης για το τον Φεβρουάριο, ο Οικονομικών είχε πει ότι θέλει τη συμφωνία «με κάθε κόστος».
Παρ' όλα αυτά, η εφημερίδα «Μπιλτ», με δημοσίευμα την ίδια ημέρα, ανέλαβε να διαμηνύσει σε Τουρκία και Ελλάδα ότι υπάρχει «εναλλακτική». Το δημοσίευμα, που βασίζεται σε ανώνυμο «υπουργό χώρας της Ε.Ε.», υποστηρίζει ότι «τώρα ξεκινούν οι πρώτοι ηγέτες της Ε.Ε. να συζητούν πώς θα αποτραπεί ένα νέο προσφυγικό κύμα». «Τα θα μετατραπούν σε κεντρικούς χώρους υποδοχής των προσφύγων και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα θα σταματήσει. Οι άνθρωποι τότε θα μείνουν στα νησιά και όσοι υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου που απορρίπτονται θα απελαύνονται απευθείας στις χώρες τους». Τα δε 6 δισ. ευρώ που προβλέπεται να πάρει η Τουρκία με βάση τη συμφωνία «θα δοθούν στην Ελλάδα».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση