Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Erasmus+: Η ΕΕ ενισχύει τη συμμετοχή των Αφρικανών φοιτητών και του πανεπιστημιακού προσωπικού το 2019
Erasmus+: Η ΕΕ ενισχύει τη συμμετοχή των Αφρικανών φοιτητών και του πανεπιστημιακού προσωπικού το 2019

Erasmus+: Η ΕΕ ενισχύει τη συμμετοχή των Αφρικανών φοιτητών και του πανεπιστημιακού προσωπικού το 2019

Η ΕΕ επένδυσε 17,6 εκατ. ευρώ επιπλέον για τη στήριξη 8 500 και πλέον νεοεπιλεχθέντων Αφρικανών φοιτητών και πανεπιστημιακού προσωπικού για τη συμμετοχή τους στο Erasmus+ το 2019 Η αύξηση αυτή της χρηματοδότησης του Erasmus+ είναι ένα ακόμη βήμα προς τη δέσμευση που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος κ. Ζαν-Κλοντ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2018, για υποστήριξη 35 000 Αφρικανών φοιτητών και ερευνητών έως το 2020.
Ο επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού,  Τίμπορ Νάβρατσιτς, δήλωσε: «Η ενίσχυση των νέων στην Αφρική είναι καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Αυτό επιτυγχάνεται με την προώθηση της ς και γι' αυτό φέτος εστιάσαμε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι στην Αφρική θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν όλες τις δεξιότητες που χρειάζονται στην επαγγελματική τους ζωή. Έργα που υποστηρίζουν καινοτόμες μεθόδους μάθησης, την επιχειρηματικότητα και το άνοιγμα των ευκαιριών για την εξεύρεση θέσεων εργασίας σε βασικούς τομείς, όπως τα τρόφιμα, η αγροτοβιομηχανία και η ενεργειακή μετάβαση, αποτελούν τα κύρια στοιχεία της φετινής επιλογής. Αυτή είναι η πρόσθετη αξία που παρέχει το Erasmus+».
Ο επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης,  Νέβεν Μίμιτσα, δήλωσε σχετικά: «Η συμμαχία Αφρικής-ς επικεντρώνεται κατ' αρχήν στους πολίτες. Θέλουμε να επενδύσουμε στην ποιοτική στην Αφρική. Θέλουμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ των Ευρωπαίων και Αφρικανών φοιτητών καθώς και των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και πηγών έμπνευσης θα ενισχύσει την χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και θα μειώσει τη φτώχεια και την ανισότητα. Επιπλέον, θα εξοπλίσει τους Αφρικανούς φοιτητές με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να βρουν καλές θέσεις εργασίας».
Μετά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Erasmus+ για το 2019 ο συνολικός αριθμός ανταλλαγών μεταξύ Αφρικής κι ς ανήλθε στις 26 247 από την αρχή του προγράμματος το 2014, και πλησιάζει την επίτευξη του στόχου για παροχή στήριξης σε 35 000 άτομα έως το 2020, όπως είχε ανακοινωθεί στη συμμαχία Αφρικής-Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Φέτος, 8 555 Αφρικανοί και 4 649 Ευρωπαίοι φοιτητές και πανεπιστημιακό προσωπικό θα επωφεληθούν από ανταλλαγές στις 53 αφρικανικές χώρες και στις 34 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να μείνουν στο εξωτερικό για διάστημα έως και ενός έτους, ενώ οι ανταλλαγές προσωπικού διαρκούν έως και δύο μήνες.
Η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 17,6 εκατ. ευρώ — που προέρχεται από τα εξωτερικά χρηματοδοτικά μέσα της Επιτροπής και το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική — έχει ενισχύσει τη συμμετοχή υπηκόων χωρών της Αφρικής κατά 40 %. Για τις χώρες της Δυτικής Αφρικής και του Κέρατος της Αφρικής ο αριθμός των υποτροφιών έχει υπερδιπλασιαστεί χάρη στα πρόσθετα κονδύλια. Επίσης, παρείχε τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν περισσότερες χώρες στο πρόγραμμα, όπως η Ερυθραία, η Σιέρα Λεόνε, η Λιβερία, το Κονγκό και το Μπουρούντι, και να αυξηθεί ο αριθμός των ανταλλαγών, ιδίως για το Μπενίν, το Πράσινο Ακρωτήριο, το Μάλι, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία και τη Σομαλία.
Επιπλέον, 313 φοιτητές από 33 αφρικανικές χώρες, ανταγωνιζόμενοι τους καλύτερους φοιτητές στον κόσμο, έλαβαν υποτροφίες για τα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών Erasmus Mundus. Αυτό αποτελεί σημαντική αύξηση σε σχέση με τις περσινές 239 υποτροφίες από 27 αφρικανικές χώρες. Τα αφρικανικά πανεπιστήμια συμμετέχουν όλο και περισσότερο στην παροχή των κοινών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών Erasmus Mundus, με 46 ιδρύματα από την Αφρική να συνεργάζονται για την υλοποίηση των 44 προγραμμάτων που επελέγησαν κατά το τρέχον έτος.
Στα ιδρύματα αυτά περιλαμβάνονται από εξειδικευμένα πανεπιστήμια μέχρι ερευνητικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως οι λοιμώδεις νόσοι, η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, ή ιδρύματα που αξιοποιούν τις δυνατότητες του υπολογιστικού νέφους προς όφελος του περιβάλλοντος.
Έχουν επιλεγεί για στήριξη 35 έργα που προωθούν την ανάπτυξη ικανοτήτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την καινοτομία των προγραμμάτων στα αφρικανικά πανεπιστήμια. Η φετινή επιλογή καλύπτει ευρύτερο φάσμα χωρών από ό,τι στο παρελθόν, με τη Μαδαγασκάρη, τις Κομόρες, τη Μαυριτανία και τη Γουινέα να προστίθενται στους συμμετέχοντες μαζί με τους πιο παραδοσιακούς εταίρους, γεγονός το οποίο αποτελεί ένδειξη ότι το Erasmus+ προσεγγίζει με επιτυχία νέα πανεπιστήμια στην Αφρική.
Επιπλέον, έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση 39 έργα μικρής κλίμακας τα οποία, από κοινού με Αφρικανούς εταίρους, έχουν στόχο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της ς.
Τα έργα αυτά, με τη συμμετοχή οργανώσεων ς και του μη κερδοσκοπικού τομέα (π.χ. ΜΚΟ και κοινωνικές επιχειρήσεις), προωθούν την άτυπη μάθηση και βοηθούν τους νέους να ξεκινούν τις δικές τους επιχειρήσεις και να συμμετέχουν ενεργά στις τοπικές τους κοινότητες.
Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: τρία χρόνια μετά
Αύριο είναι η τρίτη επέτειος της ομιλίας του ποέδρου για την κατάσταση της Ένωσης το 2016,, στην οποία ανήγγειλε τη σύσταση Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αλληλεγγύης σε ολόκληρη την ΕΕ.
Έκτοτε, περισσότεροι από 161 000 νέοι ηλικίας από 18 έως 30 ετών έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Σώμα και η πρωτοβουλία έχει συμβάλει στη βελτίωση της ζωής πολλών ανθρώπων. Οι περισσότερες από τις χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες προσφέρουν ευκαιρίες εθελοντισμού — μεμονωμένα ή σε ομάδες. Ωστόσο, οι νέοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από πρακτική άσκηση και θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι νέοι μπορούν να διαμορφώσουν οι ίδιοι έργα αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των οποίων αναλαμβάνουν, αναπτύσσουν και διαχειρίζονται δραστηριότητες που συμβάλλουν σε θετικές αλλαγές στην κοινότητά τους, ενώ ζουν στο εξωτερικό και αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες.
Ο επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού,  Tίμπορ Νάβρατσιτς, δήλωσε: «Έχουμε επιτύχει πολλά τα τελευταία τρία χρόνια. Σε χρόνο ρεκόρ δημιουργήσαμε ένα νέο πρόγραμμα που παρέχει στους νέους και στις οργανώσεις ευκαιρίες να στηρίξουν συνανθρώπους μας, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας πιο συνεκτικής και αλληλέγγυας κοινωνίας. Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι τόσο πολλοί νέοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν και να δραστηριοποιηθούν επιτόπου. Ο ενθουσιασμός τους είναι πραγματική πηγή έμπνευσης. Για τον λόγο αυτόν έχω προτείνει την επέκταση και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μετά το 2020.»
Η ένταξη είναι ένα από τα πιο κοινά θέματα στα οποία επικεντρώνονται τα έργα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, αλλά δεν είναι το μόνο. Άλλα θέματα είναι η εργασία στον τομέα της νεολαίας, η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη κοινοτήτων, η ενεργός συμμετοχή του πολίτη, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.
Δεκάδες χιλιάδες επιπλέον ευκαιρίες αναμένεται να δημιουργηθούν στους τομείς αυτούς κατά τους προσεχείς μήνες και χρόνια. Επιπλέον, μία στις τρεις από τις δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης προορίζεται για συμμετέχοντες με λιγότερες ευκαιρίες, που αντιμετωπίζουν φραγμούς όπως αναπηρία, εκπαιδευτικές δυσκολίες ή οικονομικά, κοινωνικά ή γεωγραφικά εμπόδια.
Για παράδειγμα, στη Λετονία, ένα με τίτλο «Μια ειδική θέση για ειδικά άτομα» προωθεί την ένταξη των νέων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, μέσω της πρόσληψης και της απασχόλησής τους σε όλες τις δραστηριότητες μιας κοινωνικής επιχείρησης καφενείου στη Ρίγα. Στην Ελλάδα, εθελοντές βοηθούν στην προστασία του δάσους του Ξυλοκάστρου και του Δερβενίου, μεριμνώντας για το πότισμα και τη φύτευση δένδρων, καθώς και για τον καθαρισμό των δασικών μονοπατιών. Στη Σουηδία, μέσω του υ «Ευαισθητοποίηση για το κλίμα», οι εθελοντές μαθαίνουν για την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα βοηθώντας στον βιολογικό κήπο και το οικολογικό χωριό και συμμετέχοντας σε δραστηριότητες προβολής. Ως παράδειγμα έργου που ξεκίνησε από τους ίδιους τους εθελοντές, στη Λιθουανία, πέντε συμμετέχοντες από ένα κέντρο για νέους με αναπηρία δημιούργησαν το δικό τους έργο κοινωνικού καφέ, γεγονός που τους βοήθησε να δημιουργήσουν νέες φιλίες και προσωπικές διασυνδέσεις με την ευρύτερη κοινότητα.
Ιστορικό
Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2016, ο πρόεδρος Γιούνκερ ανήγγειλε τη σύσταση Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα παρέχει σε νέους Ευρωπαίους ευκαιρίες να συμμετέχουν σε δραστηριότητες αλληλεγγύης και να συνεισφέρουν στην κοινωνία, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Επιτροπής για επένδυση στους νέους. Το Σώμα ανταποκρίνεται στο πραγματικό ενδιαφέρον των νέων για συμμετοχή σε κοινωνικά έργα. Σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε την άνοιξη του 2019, περισσότεροι από τους μισούς νέους που απάντησαν δήλωσαν ότι είχαν συμμετάσχει σε δραστηριότητες εθελοντισμού ή σε έργα τοπικών κοινοτήτων. Τρεις στους τέσσερις δήλωσαν ότι είχαν συμμετάσχει σε οργανωμένα κινήματα ή εθελοντισμό.
Τρεις  μόλις μήνες μετά την αναγγελία του προέδρου Γιούνκερ, στις 7 Δεκεμβρίου 2016, συγκροτήθηκε το Σώμα Αλληλεγγύης, με στόχο τη συμμετοχή 100 000 νέων έως τα τέλη του 2020. Κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης κινητοποιήθηκαν οκτώ διαφορετικά χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ για την παροχή ευκαιριών εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης ή απασχόλησης.
Στις 30 Μαΐου 2017 η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για να αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ενιαία νομική βάση, αυτόνομο χρηματοδοτικό μηχανισμό και ευρύτερο σύνολο δραστηριοτήτων αλληλεγγύης. Ο νέος κανονισμός τέθηκε σε ισχύ την 5η Οκτωβρίου 2018 και το Σώμα διαθέτει δικό του προϋπολογισμό ύψους 375,6 εκατ. ευρώ έως το 2020.
Οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2018, δημιουργώντας περίπου 20 000 νέες ευκαιρίες. Μία ακόμη πρόσκληση υποβολής προτάσεων είναι επί του παρόντος ανοικτή, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως την 1η Οκτωβρίου 2019, και προβλέπεται να δημιουργήσει επιπλέον 7 000 ευκαιρίες.
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης αυτής, καλούνται οι οργανισμοί με σήμα ποιότητας να υποβάλουν αιτήσεις επιχορήγησης και να καταρτίσουν έργα για νέους με σκοπό τον εθελοντισμό, την εργασία ή την πρακτική άσκηση. Είναι επίσης δυνατό ομάδες νέων να υποβάλουν αίτηση για να υλοποιήσουν οι ίδιοι ένα έργο αλληλεγγύης. Οι νέοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε χρηματοδοτούμενο έργο μπορούν να εγγραφούν απευθείας στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.
Στις 11 Ιουνίου 2018 η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, που προβλέπει τη διάθεση 1,26 δισ. ευρώ για να παρασχεθεί η δυνατότητα σε περίπου 350 000 νέους να συμμετάσχουν σε τοποθετήσεις αλληλεγγύης σε βάθος επταετίας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση