Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Επτά κράτη κατά της Μόσχας
Επτά κράτη κατά της Μόσχας

Επτά κράτη κατά της Μόσχας

Τη «βαθιά ανησυχία» τους ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης εκφράζουν επτά χώρες τού υπό αμερικανική ηγεμονία συνασπισμού, με κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη , τη Γαλλία, τη Βρετανία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, η Ρωσική Ομοσπονδία καλείται «να σταματήσει αμέσως τις της εναντίον της συριακής αντιπολίτευσης και αμάχων» και «να εστιάσει τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους». Τα επτά συμμαχικά κράτη υποστηρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί της ρωσικής αεροπορίας στις επαρχίες Χάμα, Χομς και Ιντλίμπ «οδήγησαν σε απώλειες αμάχων και δεν είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος». Σε ξεχωριστές του ο Τούρκος υποστήριξε ότι «η όλη επιχείρηση (των Ρώσων) κατευθύνεται εναντίον του Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Πρόκειται για χαλαρή συμμαχία οργανώσεων αντικαθεστωτικών ανταρτών που μάχονται το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Ορισμένες εξ αυτών των οργανώσεων έχουν χρηματοδοτηθεί και εκπαιδευτεί από τη , αν και συμμαχούν σε αρκετές περιπτώσεις με εξτρεμιστικές, ισλαμικές οργανώσεις, όπως το Μέτωπο Αλ Νούσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Ουάσιγκτον.
Τις αιτιάσεις των Δυτικών απορρίπτει η Μόσχα, επιμένοντας ότι μόνοι στόχοι της εκστρατείας της είναι το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι πολεμικά αεροσκάφη της χώρας πραγματοποίησαν 18 αποστολές το τελευταίο εικοσιτετράωρο, πλήττοντας 12 στόχους του Ισλαμικού Κράτους στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Χάμα και του Ιντλίμπ.
Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –δίκτυο αντικαθεστωτικών Σύρων ακτιβιστών που εδρεύει στο Λονδίνο– αναγνώρισε ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν το τελευταίο τριήμερο στόχους του Ισλαμικού Κράτους στην άτυπη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου», τη Ράκα, όπως και στόχους του Μετώπου Αλ Νούσρα στην επαρχία Χαλεπίου. Υποστήριξε όμως ότι η ρωσική αεροπορία υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια και σε περιοχές όπως το Ιντλίμπ, όπου δεν βρίσκονταν τζιχαντιστές, αλλά άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Προσεκτική ήταν η πρώτη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μετά την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων. Απαντώντας σε σχετική , η εκπρόσωπος Τύπου της Eνωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Ρέι δήλωσε: «Δεν θα τοποθετηθώ αν οι (ρωσικές) επιδρομές ήταν ή όχι αποδεκτές, καθώς η Ε.Ε. δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές . Ωστόσο, ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να στρέφεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και τα πλήγματα πρέπει να αποφεύγουν απώλειες αμάχων».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Βόλο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού #ΑγίουΛουκάτουΙατρού - https://t.co/Qxoy1f76VL -

  • Μεταγραφή Μαρκοπουλιώτη στον Ολυμπιακό Βόλου #ΟλυμπιακόΒόλου - https://t.co/pVySOtrXBc -

  • Φωτιά στo βουνό της Όθρυος  #Όθρυς - https://t.co/7fwrQHigTY -

"Αλιεύοντας" την είδηση