Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Επιθέσεις στη Δύση σχεδιάζουν οι Ισλαμιστές
Επιθέσεις στη Δύση σχεδιάζουν οι Ισλαμιστές

Επιθέσεις στη Δύση σχεδιάζουν οι Ισλαμιστές

Σχέδια για τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας εναντίον στόχων στη Δύση, με σκοπό την πρόκληση όσο το δυνατόν περισσότερων θυμάτων, φέρεται να εκπονεί το «Ισλαμικό Κράτος» (Ι.Κ.), σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί σημαντική μεταβολή στις μεθόδους δράσης του «Ι.Κ.», που μέχρι σήμερα ευνοούσε περισσότερο τις επιθέσεις από ανεξάρτητους, μεμονωμένους μαχητές, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και με μικρά επιχειρησιακά μέσα.

Αντίθετα, η οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) εθεωρείτο εκείνη που επεδίωκε με, εντυπωσιακά χτυπήματα σε δυτικές πρωτεύουσες, όπως η διπλή επίθεση του Ιανουαρίου στο Παρίσι, με στόχους την εφημερίδα Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο Hyper Kasher, αλλά και τον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον επιβατικών πτήσεων.

Η εκπαίδευση ανταρτών

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές προσπάθειες για εκπαίδευση ανταρτών στη Συρία, που θα πολεμήσουν το «Ι.Κ.», αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Οι λίγοι αντάρτες που εκπαιδεύθηκαν (μέλη της μικρής τουρκμενικής μειονότητας της Συρίας) κατατροπώθηκαν στο πεδίο της μάχης, με τους μισούς από αυτούς να αγνοούνται, έχοντας λιποτακτήσει λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους ή έχοντας αιχμαλωτισθεί από το, υποστηριζόμενο από την Αλ Κάιντα, Μέτωπο αλ Νούσρα, όπως αποκαλύπτει Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός στο CNN.

«Οι αντάρτες που εκπαιδεύσαμε δεν αποτελούν πια αξιόμαχη στρατιωτική . Η προσέγγισή μας πρέπει να αλλάξει επειγόντως», έλεγε στην αρχή της εβδομάδας αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Στο μεταξύ, το «Ι.Κ.» εκπονεί τα νέα αυτά σχέδια για επιθέσεις στη Δύση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό που υφίσταται από την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, τόσο σε προβολή στα μέσα ς όσο και σε επίπεδο στρατολόγησης νέων μελών. Το «Ι.Κ.» συνεχίζει να προσελκύει μεγάλο αριθμό νέων ξένων που φιλοδοξούν να πολεμήσουν στον ιερό πόλεμο σε Συρία και . Ο αριθμός των μαχητών του βρίσκεται σήμερα μεταξύ 20.000 και 30.000, χωρίς να έχει παρουσιάσει σημαντική , παρά τους εντατικούς βομβαρδισμούς από αμερικανικά και δυτικά αεροσκάφη.

«Στο Ιράκ, το “Ι.Κ.” έχει απολέσει την ικανότητα να δραστηριοποιείται στο 30% των εδαφών που κατείχε πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ στη Βόρεια Συρία το “Ι.Κ.” έχασε περισσότερα από 17.000 τετρ. χλμ.», λέει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ.

Την Τρίτη, όμως, την αισιοδοξία του Λευκού Οίκου διέψευδε η απόφαση του Μετώπου αλ Νούσρα, της προσκείμενης στην Αλ Κάιντα –αλλά σιωπηλά αποδεκτής από την Ουάσιγκτον– ανταρτικής οργάνωσης στη Συρία, που μάχεται το «Ισλαμικό Κράτος», να αποχωρήσει από τα πεδία των μαχών βόρεια του Χαλεπίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αμερικανοτουρκικές επιχειρήσεις με στόχο την «» της συνοριακής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Η Αλ Νούσρα αποτελεί την καλύτερα οργανωμένη –μαζί με την κουρδική πολιτοφυλακή YPG– στρατιωτική στη Βόρεια Συρία και ίσως είναι η μόνη ικανή να αντιμετωπίσει το «Ι.Κ.».

Οι ανταρτικές οργανώσεις, στο μεταξύ, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, εκτιμώντας πως οι επιδιώξεις της Αγκυρας αφορούν περισσότερο τη διασφάλιση των νότιων συνόρων της και την ς de facto αυτόνομου κουρδικού κράτους και λιγότερο την αποτελεσματική του «Ισλαμικού Κράτους».

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση