Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Επίθεση Ομπάμα κατά φοροαποφυγής
Επίθεση Ομπάμα κατά φοροαποφυγής

Επίθεση Ομπάμα κατά φοροαποφυγής

Σκληρή κριτική άσκησε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για μία ακόμη φορά, στα «νομικά παράθυρα» που διευκολύνουν τους αμερικανικούς κολοσσούς να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν στη χώρα, ενώ νέοι του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να οδηγήσουν στη ματαίωση της ς της ς Allergan από την ανταγωνίστρια Pfizer, αντί 160 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters αποκάλυψαν πως η Pfizer είναι πολύ κοντά στο να ματαιώσει τη συμφωνία.

Η συμφωνία μεταξύ Pfizer και Allergan, η οποία διατηρεί την έδρα της στην Ιρλανδία, θεωρείται μία από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις φοροαποφυγής. Η Pfizer είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο, όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία, πως προβλέπεται εξοικονόμηση κόστους της τάξεως των 2 δισ. δολαρίων. Το ζήτημα της φοροαποφυγής κατέχει υψηλή θέση στην ατζέντα των υποψηφίων, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον επόμενο Νοέμβριο.

Η φοροαποφυγή έχει εξελιχθεί σε εκτεταμένη πολυεθνικών ομίλων. Μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, όπως η Ιρλανδία ή το Λουξεμβούργο, με να χάνονται πολύτιμα για το αμερικανικό . «Πολλά από αυτά τα νομικά παράθυρα λειτουργούν εις βάρος των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης», δήλωσε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας πως οι εταιρείες αυτές «εκμεταλλεύονται το σύστημα». Υπολογίζεται πως πολυεθνικές όπως η , η και η Microsoft, με φορολογική κατοικία εκτός των ΗΠΑ, αποφεύγουν φόρους περίπου 90 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με πρόσφατη της οργάνωσης «Πολίτες για τη Φορολογική Δικαιοσύνη» («Citizens for Tax Justice»).

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση