Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Επεισόδια σε βρετανική βάση στη Κύπρο
Επεισόδια σε βρετανική βάση στη Κύπρο

Επεισόδια σε βρετανική βάση στη Κύπρο

Επεισόδια ξέσπασαν χθες στη βρετανική βάση της Δεκέλειας, στην Κύπρο, καθώς 114 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι και Παλαιστίνιοι, που έφθασαν εκεί στις 21 Οκτωβρίου, διαμαρτυρήθηκαν για τον εγκλωβισμό τους. Εν τω μεταξύ, πρόσφυγες των οποίων το σκάφος έμεινε από μηχανή στα ανοικτά της βρετανικής βάσης πριν από 16 χρόνια βρίσκονται ακόμη εκεί, καθώς η δεν θέλει να εκληφθούν οι βάσεις, που είναι βρετανικά εδάφη, ως δίαυλος μετανάστευσης στη .

Ενας από τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες απείλησε ότι θα απαγχονιστεί, με αποτέλεσμα άμεση επέμβαση Βρετανών στρατιωτών, ενώ άλλος αυτοτραυματίστηκε στο κεφάλι και εμφανίστηκε αιμόφυρτος σε βίντεο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα Guardian. Αλλοι σκαρφάλωσαν στα αγκαθωτά συρματοπλέγματα και φώναζαν στα αγγλικά «είμαστε άνθρωποι, όχι ζώα».

«Εχουμε υπόψη μας κάποια περιστατικά, αλλά δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες» δήλωσε ο εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο, Σιν Τούλι. Ο Τούλι είπε μόνο ότι δύο αντίσκηνα πήραν φωτιά, η οποία κατασβέστηκε με την επέμβαση της πυροσβεστικής.

Οι 114 νεοαφιχθέντες, στους οποίους περιλαμβάνονται 28 , ναυάγησαν στις 21 Οκτωβρίου στα ανοικτά της βάσης της RAF στο Ακρωτήρι. Η βάση, από την οποία απογειώνονται βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη για αποστολές στη , δεν είχε διαθέσιμο σωστικό σκάφος και έτσι επενέβη η κυπριακή ακτοφυλακή, σε συνεννόηση με τη βάση και έφερε τους πρόσφυγες στο βρετανικό έδαφος. Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στη βάση της Δεκέλειας, σε άλλο σημείο από αυτό που ζουν οι από 16ετίας εγκλωβισμένοι.

«Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν είναι η πίσω πόρτα για τη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό δεν θα συμβεί», επανέλαβαν χθες οι βρετανικές αρχές. Εν τω μεταξύ, στην Κεντρική , οι πολιτικές διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης εστιάζουν ιδιαίτερα στο να αποθαρρυνθούν οι Αφγανοί να εγκαταλείψουν τη χ τους, στην οποία μαίνεται ο πόλεμος τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

«Είναι σημαντικό να ορίσουμε κανόνες και να γίνουμε λιγότερο ελκυστικοί», δήλωσε η συντηρητική της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. «Δυσχεραίνουμε την επανένωση των οικογενειών, μέτρο που αφορά κυρίως τους Αφγανούς. Πρόκειται για πολιτική ». Σε αντίθεση με τους Σύρους, στους οποίους η Αυστρία χορηγεί πολιτικό άσυλο με όλα τα δικαιώματα που αυτό συνεπάγεται, οι Αφγανοί κατά κανόνα εντάσσονται σε καθεστώς περιορισμένης προστασίας, το οποίο έως τ επέτρεπε την επανένωση των οικογενειών μετά από ένα χρόνο. Με τους νέους κανόνες, ο ένας χρόνος γίνεται τρεις. «Αν οι νόμιμες οδοί αποκλείονται, οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν διακινητές και θα ρισκάρουν περισσότερο για να συναντήσουν τους δικούς τους και να ζήσουν μαζί με », είπε ο διευθυντής της UNHCR στην Αυστρία, Κρίστοφ Πίντερ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση