Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Επισήμως εκτός μνημονίου μετά τρία χρόνια η Κύπρος
Επισήμως εκτός μνημονίου μετά τρία χρόνια η Κύπρος

Επισήμως εκτός μνημονίου μετά τρία χρόνια η Κύπρος

Με συγχαρητήρια από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κύπρος βγήκε και επίσημα χθες από το τριετές μνημόνιό της. Η εφαρμογή του προγράμματος εξελίχθηκε χωρίς πολλές με την τρόικα μετά το δραματικό ξεκίνημα. Η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα πολύ σοβαρές προκλήσεις, όπως η ανεργία, το πολύ υψηλό δημόσιο και η βόμβα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια η κυπριακή κυβέρνηση πέτυχε να εμφανίσει εντυπωσιακά δημοσιονομικά επιτεύγματα, τήρησε χαμηλούς τόνους και κατάφερε να διατηρήσει τη χώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και το στόχαστρο των αγορών για το μεγαλύτερο διάστημα.

Δικαίως ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έγραψε στο Τwitter ότι το χθεσινό ήταν «το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλειάς και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα». Την ικανοποίησή του εξέφρασε χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συγχαίροντας την κυπριακή κυβέρνηση και τον λαό για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του μνημονίου. «Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας λήγει, πίσω στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ιστορία επιτυχίας με κυβέρνηση που είχε επιδείξει ισχυρή δέσμευση», έγραψε χθες το βράδυ στο Τwitter ο κ. Ντάισελμπλουμ. Την ίδια στιγμή και το ΔΝΤ με ανακοίνωση Τύπου ανακοίνωνε ότι ολοκληρώθηκε δύο μήνες νωρίτερα και η δική του συμμετοχή στο κυπριακό μνημόνιο.

Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία έχει επιστρέψει, ήδη από το 2015, στην ανάπτυξη, ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με το παρελθόν και ότι είναι πτωτική η πορεία του δημοσίου χρέους. Προειδοποίησε όμως ότι η Λευκωσία θα πρέπει να συνεχίσει τις και να ακολουθεί σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ώστε να αφήσει πίσω της τα προβλήματα του παρελθόντος. Οσο καλά τελειώνει η περιπέτεια του κυπριακού μνημονίου, τόσο άσχημα είχε αρχίσει πριν από τρία χρόνια. Εκείνο το Σάββατο πρωί 16 Μαρτίου του 2013, η Ευρώπη είχε ξυπνήσει σε μια νέα εποχή, αυτή του bail in ή της αναγκαστικής συμμετοχής των πιστωτών μιας τράπεζας στην επιχείρηση διάσωσης. Το ξύπνημα ήταν πολύ πιο άγριο για τους Κυπρίους, οι οποίοι μάθαιναν κατάπληκτοι ότι για να δώσει οικονομική βοήθεια το Eurogroup απαιτούσε το «κούρεμα» όλων των καταθέσεων κυπριακών τραπεζών, ανεξαρτήτως ύψους. Το κυπριακό μνημόνιο είχε ξεκινήσει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ευτυχώς εξελίχθηκε πολύ καλύτερα. Ωστόσο η Λευκωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα όπως η πολύ υψηλή ανεργία, το πολύ υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που υπολογίζονται στο 150% του ΑΕΠ.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα - https://t.co/TpKkYnW7Xh… -

  • #Κολωνός: Συνελήφθησαν ακόμη 7 άτομα για την υπόθεση μαστροπείας #Κολωνός - https://t.co/q28LAXTTPO -

  • Πρόγραμμα Επιστημονικής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας #ΙΚΥ - https://t.co/yxJrtuteta -

"Αλιεύοντας" την είδηση