Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Επιπλέον στήριξη 1,4 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία από την ΕΕ
Επιπλέον στήριξη 1,4 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία από την ΕΕ

Επιπλέον στήριξη 1,4 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στις 30/6, τη διάθεση συμπληρωματικού ποσού 1,4 δισ. ευρώ για να στηρίξει τους πρόσφυγες στην , με σκοπό την αύξηση του συνολικού ποσού που διατίθεται από την χρηματοδοτική διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην μέχρι τα 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουλίου.

Το προτεινόμενο ειδικό μέτρο, που παρουσιάστηκε από την Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση της διευθύνουσας επιτροπής της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης θα καλύπτει μέτρα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των δημοτικών και κοινωνικών υποδομών και της κοινωνικοοικονομικής στήριξης.

Η Επιτροπή υπέβαλε επίσης το προσφάτως δημοσιευθέν σχέδιο εφαρμογής ανθρωπιστικής βοήθειας για την Τουρκία. Το εν λόγω σχέδιο καθορίζει την ανθρωπιστική στρατηγική στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, με συνολική ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμομένων των συνεισφορών από τα κράτη μέλη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο εφαρμογής ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει ποτέ δημοσιεύσει η Επιτροπή.

 

Η διευθύνουσα επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας, υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την εκταμίευση της βοήθειας στους πρόσφυγες, εκταμίευση η οποία πραγματοποιήθηκε με την εφαρμογή ταχείας διαδικασίας κατά τους τελευταίους μήνες. Από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα 740 εκατ. ευρώ συνολικά, για την παροχή ανθρωπιστικής και μη ανθρωπιστικής βοήθειας. Από το ποσό αυτό, τα 150 εκατ. ευρώ έχουν ήδη γίνει αντικείμενο συμβάσεων, και από αυτά, τα 105 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί.

Η διευθύνουσα επιτροπή εξέτασε, επίσης, λεπτομερώς μια φιλόδοξη σειρά έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ίδιο μέσο για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημοτικών και κοινωνικών υποδομών και της κοινωνικοοικονομικής υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία.

Μετά από των κρατών μελών της ΕΕ, το ειδικό αυτό μέτρο θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (ΔΧΟ) και το περιφερειακό Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της συριακής ς.

Η Επιτροπή παρουσίασε στη διευθύνουσα επιτροπή την ανθρωπιστική στρατηγική στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, στρατηγική που έχει ως στόχο την ικανοποίηση των βασικών αναγκών για 1 εκατομμύριο το πολύ πρόσφυγες μέσω της εφαρμογής του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας έκτακτης ανάγκης (ESSN) — μια ηλεκτρονική κάρτα η οποία θα επιτρέψει στους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες να λαμβάνουν ένα ποσό μηνιαίως για να καλύψουν τις ανάγκες τους, π.χ. τροφή και στέγη.

Παράλληλα με την παρούσα εμβληματική πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επίσης το πλαίσιο αυστηρής προστασίας καθώς και την στρατηγική όσον αφορά την υγεία και τις άτυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν συμπληρωματικά με τις μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες. Θα προβλεφθεί επίσης αποθεματικό ποσό για την ταχεία ανταπόκριση σε επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του σχεδίου εφαρμογής ανθρωπιστικής βοήθειας θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τα τέλη Ιουλίου .

Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου της διάθεσης πριν από το τέλος του καλοκαιριού του ποσού άνω των 2 δισ. ευρώ από τα συνολικά διαθέσιμα κονδύλια της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης ύψους 3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2017.

Ιστορικό

Η χρηματοδοτική διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία αποτελεί την απάντηση στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σημαντική πρόσθετη προκειμένου να υποστηριχτούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία. Η χρηματοδοτική διευκόλυνση παρέχει ένα κοινό μηχανισμό συντονισμού για δράσεις που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τις εθνικές συνεισφορές των κρατών μελών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ανάγκες των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής αντιμετωπίζονται με ολοκληρωμένο και συντονισμένο τρόπο.

Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει τους πρόσφυγες στη χώρα — πρόκειται δε για χρηματοδότηση που αφορά τους πρόσφυγες και όχι την Τουρκία. Η στήριξη αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ως μέρος της συνολικής προσέγγισης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής ς τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2017. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 2 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Όλα τα κράτη μέλη έχουν αποστείλει τα πιστοποιητικά συνεισφοράς για τα 2 δισ. ευρώ που είχαν υποσχεθεί.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση