Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Επικράτηση του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα σύμφωνα με τα exit poll
Επικράτηση του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα σύμφωνα με τα exit poll

Επικράτηση του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα σύμφωνα με τα exit poll

Προβάδισμα στο «όχι» δίνει το δεύτερο exit poll της ιταλικής τηλεόρασης RAI με 56- 60% έναντι 40- 44% υπέρ του «ναι».

Ο Ματέο Ρέντσι θα απευθύνει λόγο προς το ιταλικό έθνος κοντά στα μεσάνυχτα. Ο πρωθυπουργός της χς έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας, ενώ το διακύβευμα της ψήφου ξεπερνάει τα ιταλικά σύνορα. Την ίδια στιγμή, μία νίκη του «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να οδηγήσει σε «ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων στη χ.

Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Emg Acqua, το «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση επικρατεί με 55-59% έναντι του «ναι», που συγκεντρώνει το 41-45%.

Μεγάλη ήταν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η προσέλευση των Ιταλών ψηφοφόρων, η οποία ξεπέρασε το 60%  ενώ οι κάλπες έκλεισαν στις 23.00.

View image on Twitter
View image on Twitter

Για «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας» έκανε λόγο ο Ρενάτο Μπρουνέτα του Φόρτσα Ιτάλια, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, επίσης κάλεσε για την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, ο Ρέντσι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη μαζί με τη σύζυγό του. Οι δημοσιογράφοι με χιουμοριστική διάθεση ρώτησαν τον Ιταλό πρωθυπουργό αν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει. «Περιμένετε λίγο, τώρα θα σκεφθώ», απάντησε χαμογελώντας.

 

 

Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε ψήφισε στη Γένοβα, τονίζοντας ότι «κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε».

 

Στο μεταξύ, αίσθηση δημιούργησαν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στη Σικελία, η ψήφος μπορούσε να σβηστεί με γομολάστιχα. Σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν τα μολύβια, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ούτως ή άλλως, ο σταυρός προτίμησης παραμένει ευκρινής.

Η καταμέτρηση των ψήφων των αποδήμων της Ιταλίας θα ξεκινήσει στο Καστελνουόβο Ντι Πόρτο, λίγο έξω από τη Ρώμη όταν κλείσουν όλες οι κάλπες. Η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα αναλυτική, δεδομένου ότι τις περασμένες ημέρες, μέλη του μετώπου του «όχι» είχαν καταγγείλει τον κίνδυνο νοθείας, στην επιστολική ψήφο των απόδημων Ιταλών.

Ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Γκρατσιάνο Ντελ , έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο Ματέο Ρέντσι θα μεταβεί, αύριο, στο προεδρικό μέγαρο, «για να θέσει το αξίωμά του στη διάθεση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα». Το δε Κίνημα Πέντε Αστέρων, με τον βουλευτή Ρομπέρτο Φίκο, έχει προαναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης τού «όχι», οι αντίθετοι στη συνταγματική αλλαγή προτίθενται να πανηγυρίσουν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση