Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Επί τάπητος η αφγανική εκεχειρία
Επί τάπητος η αφγανική εκεχειρία

Επί τάπητος η αφγανική εκεχειρία

Τη διεξαγωγή απευθείας συζητήσεων μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν, με αντικείμενο την επίτευξη εκεχειρίας, αναγνώρισε χθες για πρώτη φορά ο πρόεδρος της χώρας, .

Όπως ανακοίνωσε ο κάνι, αντιπροσωπεία του Υψηλού Συμβουλίου Ειρήνευσης, δηλαδή του κυβερνητικού σώματος που έχει αναλάβει την προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης, αναχώρησε, κατόπιν εντολής του, για το Πακιστάν, όπου θα έχει συν με εκπροσώπους των Ταλιμπάν. Το φονταμενταλιστικό ισλαμικό κίνημα, το οποίο κατείχε την στο προ της αμερικανικής και νατοϊκής εισβολής του 2011, έχει εντατικοποιήσει τις του μετά την αποχώρηση του κύριου όγκου των αμερικανικών στρατευμάτων, στα του 2014. Από τους 110.000 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν το 2011-2012, έχουν μείνει μόνο 9.800, οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται με την εκπαίδευση του κυβερνητικού στρατού και με την παροχή ς στο πεδίο των πληροφοριών. Τους τελευταίους μήνες, οι Ταλιμπάν καταγράφουν εδαφικά κέρδη, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους ορισμένες περιοχές της χώρας.
Από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, ο ξεκίνησε μια προσπάθεια ειρήνευσης με τους Ταλιμπάν, αλλά και βελτίωσης των σχέσεων με το γειτονικό Πακιστάν, το οποίο μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο για την προσέγγιση των δύο πλευρών. Οι συν επί πακιστανικού εδάφους μεταξύ της κυβερνητικής αποστολής και των Ταλιμπάν θα έχουν προκαταρκτικό χαρακτήρα, ώστε να προλειανθεί το έδαφος για την έναρξη ουσιαστικών, ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση