Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εως 500.000 πρόσφυγες κάθε χρόνο στη Γερμανία

Εως 500.000 πρόσφυγες κάθε χρόνο στη Γερμανία

Μέχρι και μισό εκατομμύριο πρόσφυγες τον χρόνο, για μερικά χρόνια, μπορεί να υποδεχθεί η ερμανία, σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις για 800.000 φέτος. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο 380.000 άνθρωποι, εκ των οποίων η πλειοψηφία (258.000 άνθρωποι) έχουν περάσει μέσω Ελλάδας, ενώ οι υπόλοιποι μέσω Ιταλίας.

To 70% όσων έχουν φθάσει μέχρι στιγμής φέτος στην Ελλάδα είναι Σύροι. «Η Γερμανία θα μπορούσε σίγουρα να υποδεχθεί μια τάξη μεγέθους μισού εκατομμυρίου (προσφύγων) για αρκετά χρόνια», δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Η παραδοχή ότι οι μεγάλες μετακινήσεις προσφυγικών πληθυσμών από την εμπόλεμη προς την Ευρώπη θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια είναι αυτή που οδήγησε τη Γερμανίδα καγκελάριο να ζητήσει ευελιξία από τις χώρες της Ε.Ε. ως προς τους αριθμούς προσφύγων που είναι διατεθειμένες να υποδεχθούν.

«Χρειαζόμαστε δεσμευτικές ποσοστώσεις για πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα να μείνουν, ώστε να κατανεμηθούν με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με αυστηρές αρχές ανάμεσα στα », επανέλαβε χθες για πολλοστή φορά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ολο και περισσότερες χώρες φαίνεται ότι συντάσσονται με το σχέδιο αυτό, όπως έγινε σαφές από τις χθεσινές δηλώσεις της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία. «Η Ισπανία θα υποδεχθεί τους πρόσφυγες που μας ζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε η Σάενθ ντε Σανταμαρία, σε μία θεαματική αλλαγή στάσης της ισπανικής κυβέρνησης. Εως την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, η Ισπανία δήλωνε ότι θα δεχθεί 2.749 πρόσφυγες, ενώ, σύμφωνα με την στωση που τώρα αποδέχεται, θα υποδεχθεί 19.000.

Ομοίως, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εβα Κόπαζ δήλωσε ότι η χώρα της είναι διατεθειμένη να δεχθεί περισσότερους από τους 2.000 που είχε αρχικά δηλώσει, υπό κάποιους όρους. Συγκεκριμένα, να πρόκειται για πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν τη ζωή τους, να είναι έτοιμοι να αρχίσουν μια νέα ζωή στην Πολωνία και να μην έχουν εχθρικά αισθήματα για τη χώρα. Εως τώρα η Πολωνία δήλωνε ότι η άρνησή της στηρίζεται στο γεγονός ότι ήδη υποδέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από την υποχρέωση να υποδεχθούν πρόσφυγες με βάση τις ποσοστώσεις εξαιρούνται οι χώρες πρώτης υποδοχής, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία. Στο απώτατο άκρο του ευρωπαϊκού βορρά, στη Νορβηγία, οι έχουν αυξηθεί φέτος, όπως σε όλη την Ευρώπη, και οι Αρχές αναμένουν ότι θα φθάσουν τις 16.000, αντί 11.480 το 2014. Ιδιοκτήτης νορβηγικής αλυσίδας ξενοδοχείων προσέφερε χθες στις Αρχές της χώρας του 5.000 διανυκτερεύσεις φουλ πανσιόν, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Χθες η Αγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό , τον οποίο επαίνεσε για την προσπάθεια της Τουρκίας να φιλοξενήσει μεγάλους αριθμούς προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου στα νούμερα του προϋπολογισμού. Κατά τη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η υποδοχή των προσφύγων είναι «πρώτη προτεραιότητα», επιμένοντας ωστόσο ότι η χώρα του δεν θα αναλάβει νέα χρέη και δεν θα αυξήσει τις δαπάνες. Στα νούμερα του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνονται τα 6 δισ. για το που ανακοινώθηκαν προχθές και για τα οποία πιθανώς θα απαιτηθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση