Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εντονότατη αντίδραση Αθήνας για την κατεδάφιση του ναού στη Χειμάρρα
Εντονότατη αντίδραση Αθήνας για την κατεδάφιση του ναού στη Χειμάρρα

Εντονότατη αντίδραση Αθήνας για την κατεδάφιση του ναού στη Χειμάρρα

Με την επίδοση έντονου διβήμτος στον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα και με επιστολές διαμαρτυρίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη και τις ΗΠΑ, αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών στην ολοκληρωτική κατεδάφιση τελικά, χθες το πρωί, του Ιερού αού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρρας.

Η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών χθες ήταν οξύτατη κατά της αλβανικής κυβέρνησης, καθώς συγκρίνει τη στάση των Τιράνων με τη δράση των τζιχαντιστών. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας ς από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την ».

Αφήνει επίσης σκληρά υπονοούμενα εις βάρος του πρωθυπουργού Εντι , σημειώνοντας ότι «ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος», παραπέμποντας προφανώς στη συνεχή στήριξη που έχει επί σειράν ετών η από την Ελλάδα, αλλά και προσωπικά ο κ. , ο οποίος ωστόσο προχθές μίλησε απαξιωτικά για τη στάση της Αθήνας στο εν λόγω ζήτημα. Ο κ. Ράμα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η κατεδάφιση ενός ναού αποτελεί εσωτερικό ζήτημα, δηλώνοντας ότι «το έκαναν συχνότερα στο παρελθόν, τώρα πιο σπάνια. Απ' ό,τι φαίνεται χρειάζονται χρόνο για να καταλάβουν ότι η Αλβανία δεν δέχεται κηδεμόνα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επηρεάσει την κοινή δήλωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη συνάντηση που φιλοξενεί η Αυστρία στις 27 Αυγούστου. Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια έντονων διαβημάτων και ανακοινώσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που πάντως δεν απέτρεψαν την κατεδάφιση αλλά και τη σκλήρυνση της στάσης του αλβανικού κράτους όσον αφορά τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Οπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, η καταπιεστική πολιτική των Τιράνων άρχισε να γίνεται πιο έντονη μετά τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε., με την ελληνική συναίνεση, χωρίς να υπάρξουν οι αναγκαίες διασφαλίσεις για τη μειονότητα. Στη συνέχεια τα πράγματα δεν άλλαξαν, αντίθετα ο κ. Ράμα έγινε ακόμη πιο προκλητικός, θέτοντας ανοιχτά θέμα θαλάσσιων συνόρων αμφισβητώντας τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ και ζητώντας επίσημα ακύρωση των ερευνών της Ελλάδας στο , ενώ επιδιώκει την παραπομπή του θέματος σε διαιτησία. Παράλληλα, ο κ. Ράμα συνεχίζει την εθνικιστική του ρητορική παρά τις αντιδράσεις τόσο άλλων βαλκανικών χωρών όσο και της Ε.Ε.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση