Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Εντονότατη αντίδραση Αθήνας για την κατεδάφιση του ναού στη Χειμάρρα
Εντονότατη αντίδραση Αθήνας για την κατεδάφιση του ναού στη Χειμάρρα

Εντονότατη αντίδραση Αθήνας για την κατεδάφιση του ναού στη Χειμάρρα

Με την επίδοση έντονου διαβήματος στον Αλβανό πρέσβη στην και με επιστολές διαμαρτυρίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη και τις ΗΠΑ, αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών στην ολοκληρωτική κατεδάφιση τελικά, χθες το πρωί, του Ιερού Ναού του στους .

Η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών χθες ήταν οξύτατη κατά της αλβανικής κυβέρνησης, καθώς συγκρίνει τη στάση των Τιράνων με τη δράση των τζιχαντιστών. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία».

Αφήνει επίσης σκληρά υπονοούμενα εις βάρος του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, σημειώνοντας ότι «ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος», παραπέμποντας προφανώς στη συνεχή στήριξη που έχει επί σειράν ετών η Αλβανία από την Ελλάδα, αλλά και προσωπικά ο κ. Ράμα, ο οποίος ωστόσο προχθές μίλησε απαξιωτικά για τη στάση της Αθήνας στο εν λόγω ζήτημα. Ο κ. Ράμα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η κατεδάφιση ενός ναού αποτελεί εσωτερικό ζήτημα, δηλώνοντας ότι «το έκαναν συχνότερα στο παρελθόν, τώρα πιο σπάνια. Απ’ ό,τι φαίνεται χρειάζονται χρόνο για να καταλάβουν ότι η Αλβανία δεν δέχεται κηδεμόνα».

Σύμφωνα με , η θα επιδιώξει να επηρεάσει την κοινή δήλωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη συνάντηση που φιλοξενεί η Αυστρία στις 27 Αυγούστου. Οπως ανέφεραν , η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια έντονων διαβημάτων και ανακοινώσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που πάντως δεν απέτρεψαν την κατεδάφιση αλλά και τη σκλήρυνση της στάσης του αλβανικού κράτους όσον αφορά τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Οπως παρατηρούν , η καταπιεστική πολιτική των Τιράνων άρχισε να γίνεται πιο έντονη μετά τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε., με την ελληνική συναίνεση, χωρίς να υπάρξουν οι αναγκαίες διασφαλίσεις για τη μειονότητα. Στη συνέχεια τα πράγματα δεν άλλαξαν, αντίθετα ο κ. Ράμα έγινε ακόμη πιο προκλητικός, θέτοντας ανοιχτά θέμα θαλάσσιων συνόρων αμφισβητώντας τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ και ζητώντας επίσημα ακύρωση των ερευνών της Ελλάδας στο , ενώ επιδιώκει την παραπομπή του θέματος σε διαιτησία. Παράλληλα, ο κ. Ράμα συνεχίζει την εθνικιστική του ρητορική παρά τις αντιδράσεις τόσο άλλων βαλκανικών χωρών όσο και της Ε.Ε.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογραφή σύμβασης για προώθηση ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου #ηλεκτροκίνηση - https://t.co/b06UOXwDOy -

  • Συνεργασία Δήμων Σκιάθου-Θεσσαλονίκης #ΔήμοςΘεσσαλονίκης #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/pdhi5u2D5s -

  • Νέα  αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   #λίμνηΚάρλα - https://t.co/zoRFQlX82X -

"Αλιεύοντας" την είδηση