Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Εντολή για «Brexit με συμφωνία» από το βρετανικό κοινοβούλιο
Εντολή για «Brexit με συμφωνία» από το βρετανικό κοινοβούλιο

Εντολή για «Brexit με συμφωνία» από το βρετανικό κοινοβούλιο

Μέι: Σε καλό δρόμο για εξασφάλιση πλειοψηφίας

Το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε το βράδυ της Τρίτης δύο εκ των επτά μη δεσμευτικών τροπολογιών που κατέθεσαν Βρετανοί βουλευτές επί του σχεδίου αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, το οποίο καταψηφίστηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις αρχές του Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, υπερψηφίστηκε η πρόταση που απορρίπτει μια έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αλλά και η τροπολογία που ζητά αντικατάσταση του ιρλανδικού backstop με «εναλλακτικές ρυθμίσεις».

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η Μέι τόνισε θα διπλασιάσει τώρα τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει μια συμφωνία που μπορεί να υποστηρίξει το Σώμα της Βουλής των Κοινοτήτων και κάλεσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν σε συνάντηση για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Ο Κόρμπιν με τη σειρά του δέχθηκε την πρόσκληση της Μέι.

Απευθυνόμενη στους βουλευτές της τόνισε ότι απόψε η πλειοψηφία δήλωσε ότι θα υποστηρίξουν μια συμφωνία με αλλαγές στο backstop και είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει μια ουσιαστική και βιώσιμη πλειοψηφία για να εγκαταλείψει η χώρα την ΕΕ με συμφωνία.

«Η κυβέρνηση τώρα μπορεί να προσβλέπει στην επίτευξη νομικά δεσμευτικών αλλαγών στη συμφωνία αποχώρησης, επιτρέποντας τη μη ύπαρξη σκληρών συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας», σημείωσε η Μέι και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ «δεν θα είναι εύκολη υπόθεση», αλλά οι βουλευτές κατέστησαν σαφές τι χρειάζεται για την έγκριση της συμφωνίας για έξοδο από την ΕΕ.

Η Βουλή των Κοινοτήρτων επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ωστόσο δεν αρκεί η αντίθεσή της για να την σταματήσει, επεσήμανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα επί των τροπολογιών:

– Οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου καταψήφισαν όπως αναμενόταν με 327 ψήφους κατά και 296 υπέρ την πρώτη τροπολογία που κατέθεσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

– Και η δεύτερη τροπολογία που υπέβαλε ο εκπρόσωπος του σκωτσέζικου SNP, Ίαν Μπλάκφορντ με την οποία καλεί για επέκταση του Αρθρου 50, καταψηφίστηκε με 327 κατά και μόλις 39 υπέρ.

–  Με 321 κατά και 301 υπέρ καταψηφίστηκε και η τρίτη τροπολογία που κατέθεσε ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Η τροπολογία του Γκριβ ανοίγει το δρόμο για τους βουλευτές να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις έναντι της συμφωνίας αποχώρησης, όπως είναι η λεγόμενη πρόταση Νορβηγίας προτείνοντας να μείνει η Βρετανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση. Η απόρριψη της εν λόγω πρότασης θεωρείται νίκη για την πρωθυπουργό, η οποία είχε τονίσει ότι η τροπολογία αυτή θα οδηγούσε σε «σφετερισμό του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας».

– Με 298 υπέρ και 321 κατά δεν πέρασε και η τέταρτη τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ. Η εν λόγω τροπολογία έδινε στην Μέι προθεσμία έως την 26η Φεβρουαρίου για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής έγκρισης για μια ανανεωμένη συμφωνία για το Brexit. Αν αυτή παρέλθει οι βουλευτές θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν παράταση του Αρθρου 50, της διαδικασίας της ΕΕ βάσει της οποίας η χώρα πρόκειται να εγκαταλείψει την Ενωση στις 29 Μαρτίου, ενώ ζητούσε να περάσει ο έλεγχος του Brexit από την πρωθυπουργό στα χέρια του κοινοβουλίου.

– Απορρίφθηκε και η πέμπτη τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς, με 290 υπέρ και 322 κατά. Η συγκεκριμένη πρόταση που ζητούσε την αναβολή του Brexit δεν κατάφερε να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

– «Πέρασε» με 318 υπέρ και 310 κατά η έκτη τροπολογία που έχoυν καταθέσει ο Τζακ Ντρόμεϊ των Εργατικών και η Συντηρητική Κάρολιν Σπέλμαν, με την οποία ζητούν να αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια έξοδος χωρίς συμφωνία. Η τροπολογία ορίζει ότι απορρίπτεται η έξοδος από την ΕΕ «χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση». Δεν καθορίζει όμως πώς θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σταματήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η πρωθυπουργός υποστήριζε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο (no deal Brexit) είναι να ψηφίσει το κοινοβούλιο υπέρ μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

– Υπερψηφίστηκε, με 317 υπέρ και 301 κατά, η έβδομη τροπολογία που κατέθεσε ο Γκράχαμ Μπράντι των Συντηρητικών. Η τροπολογία επιδιώκει να αντιμετωπίσει την ανησυχία των ευρωσκεπτικιστών Τόρις, ενώ ζητά να αντικατασταθεί το ιρλανδικό backstop με «εναλλακτικές συμφωνίες ώστε να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο».

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ για το Brexit προκειμένου να εξασφαλίσει «σημαντικές» αλλαγές, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συναντήσει ισχυρή αντίσταση από την Ένωση.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Από διαρροή αερίου η #έκρηξη στη Συγγρού #έκρηξη - https://t.co/pqfj3d1bIq -

  • Συμφωνία Ολυμπιακού με Ελιστάνο Μάνγκα #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου1937 - https://t.co/E5PkkrC5yV -

  • Απόπειρα αυτοκτονίας 34χρονης στο Βόλο #απόπειρααυτοκτονίας - https://t.co/RB8wDxm8Nd -

"Αλιεύοντας" την είδηση