Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Εντατικές συνομιλίες μετά την τριμερή συνάντηση Μπαν – Αναστασιαδη – Ακιντζί στον ΟΗΕ
Εντατικές συνομιλίες μετά την τριμερή συνάντηση Μπαν – Αναστασιαδη – Ακιντζί στον ΟΗΕ

Εντατικές συνομιλίες μετά την τριμερή συνάντηση Μπαν – Αναστασιαδη – Ακιντζί στον ΟΗΕ

Στο πλαίσιο της απόφασης της διεθνούς κοινότητας να προσδώσει μια επιπλέον δυναμική στην των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού, ο γενικός γραμματέας των Ην. Εθνών, Μπαν Κι Μουν, συγκάλεσε την στην έδρα του διεθνούς οργανισμού τριμερή συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, κα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ταυτοχρονα, εντείνονται οι πιέσεις από «ισχυρούς» παράγοντες για να υπαρξει ταχεία ολοκλήρωση των συνομιλιών και λύση, αν όχι μεχρι το τέλος του έτους, το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου.

Μετά την τριμερή συνάντηση, που διήρκεσε 1,5 ώρα, ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τους δυο ηγέτες  να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, χωρίς καθυστέρηση.

Δεν ετέθη, πάντως, συγκεκριμένο χρονοδίαγραμμα, αλλά ασκόυνται πιέσεις για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτο είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα υπάρξει και νέα τριμερής συνάντηση.

Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ

«Συζητήσαμε την κατάσταση πραγμάτων στις συνεχιζόμενες για επίτευξη μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο», δηλωσε ο κ. Μπαν Κι Μουν, και πρόσθεσε: «Επαίνεσα τους δύο ηγέτες για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες τους μέχρι σήμερα και για την επιτευχθείσα πρόοδο. Χαιρετίζω θερμά την κοινή τους δέσμευση να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες περαιτέρω, σύμφωνα με την εκφρασθείσα βούληση τους να πετύχουν μια συνολική διευθέτηση το 2016.   Ενθάρρυνα τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν να εμπλέκονται στη διαδικασία με αποφασιστικότητα, θάρρος και .
Με πληροφόρησαν ότι σκοπεύουν να εντατικοποιήσουν περαιτέρω τις τους με την επιστροφή τους στην Κύπρο. Τους κάλεσα να αξιοποιήσουν πλήρως αυτή την ευκαιρία ώστε να επιλύσουν τα εκκρεμούντα θέματα, χωρίς καθυστέρηση, με εντατικό ρυθμό. Οι ηγέτες μου ζήτησαν να εντείνω την προσωπική εμπλοκή στη διαδικασία. Είμαι έτοιμος να τους στηρίξω σε οτιδήποτε επιθυμούν περιλαμβανομένων και για των διεθνών διαστάσεων του θέματος. Η περίοδος που έρχεται θα είναι κρίσιμη για την Κύπρο. Ο χρόνος είναι ουσιώδους σημασίας. Τα Ηνωμένα Εθνη και εγώ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα».

«Απόλυτη ικανοποίηση» Αναστασιάδη

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίσθηκε «απόλυτα ικανοποιημένος» από τη στάση του γενικού γραμματέα για το γεγονός ότι στη διάρκεια της συνάντησης παρά την προσππαθεια του κ. Ακιντζί να συζητηθεί και να υιοθετηθεί ένας οδικός χάρτης για την λύση, τελικα αυτό δεν έγινε, ενώ αναδείχθηκαν ότι μόνο οι όντως σημαντικές συγκλίσεις που έχουν σημειωθεί σε αρκετά ζητήματα, αλλά και οι εξίσου σημαντικές αποκλίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ο Κύπριος πρόεδρος είνια πάντως έτοιμος να συμμετάσχει και σε νέα συνάντηση «αν η διεξαγωγή της δικαιοογείται από τις εξελίξεις» όπως τόνισαν χαρακτηρισιτκά διπλωματικοί κύκλοι.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις εντατικές συνομιλίες στην Κύπρο με στοχο την επίετυξη του φιλόδοξου, αλλά εφικτού, όπως είπε, ο κ. Αναστασιάδης, στόχου για λύση του προβλήματος εντός του 2016.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέμεινε να διαχωρισθούν δυο κεφάλαια (εδαφικό και ) από τα υπόλοιπα δυο (περιουσιακό και διακυβέρνηση) , αλλα ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι όλα τα κεφάαλαι είναι διασταυρούμενα, ότι ειδικότερα οι εδαφικές αναπροσαρμογές συνδέονται άμεσα με τις περιουσίες, και ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται συνολικά και εφ όλης της λύσης.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά διεμήνυσε, δε, για πολλοστή φορά ότι η επίτευξη λύσης θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η Αγκυρα.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνελήφθησαν μη τηρώντας μέτρα προφύλαξης για τον κορωναϊό #κορωναϊός - https://t.co/O4mjZMBaED -

  • Η 11η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στον Βόλο - https://t.co/af81X7W6PU… -

  • Έχασε τη ζωή του ενώ περπατούσε #νεκρόςάνδρας - https://t.co/4viIiG64Yk -

"Αλιεύοντας" την είδηση