Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εντάσεις σε Ε.Ε. και Βαλκάνια λόγω προσφυγικού
Εντάσεις σε Ε.Ε. και Βαλκάνια λόγω προσφυγικού

Εντάσεις σε Ε.Ε. και Βαλκάνια λόγω προσφυγικού

Οι εντάσεις μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών εξ αφορμής του προσφυγικού οξύνονται παρά τα αποτελέσματα της συνόδου της Τετάρτης, με βάση την οποία η θα βοηθήσει τις χώρες της Μέσης ς να συγκρατήσουν τους πρόσφυγες στα εδάφη τους. Το κλίμα ανάμεσα στην και τη Σερβία είναι εκρηκτικό, ενώ η Αυστρία ανακοίνωσε ότι στέλνει πρόσφυγες πίσω στις χώρες από τις οποίες προήλθαν.

Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες της «πρώτο βήμα» προς έναν μόνιμο μηχανισμό μετεγκαταστάσεων. «Είμαι βαθύτατα πεπεισμένη ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη δεν είναι μόνο επιλεκτικές μετεγκαταστάσεις τέτοιου είδους, αλλά και μία διαδικασία διαρκείας για την κατανομή προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην ομοσπονδιακή βουλή. Νωρίτερα η Μέρκελ είχε συναντηθεί με τους εκπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων και τους είχε υποσχεθεί χρηματοδότηση 4,1 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα που σχετίζονται με τη διαχείριση των αφίξεων των προσφύγων.

Συζητήσεις έχει προξενήσει στη Γερμανία η πρόταση του επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν, Ινγκμπερτ Λίμπινγκ να εμφανίζονται στις κάμερες οι εκείνων που δεν λαμβάνουν . «Οποιος θέλει να γιορτάζει τις ως θέαμα προς τέρψη του κοινού, δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρός συνομιλητής στη συζήτηση για την πολιτική στο θέμα των προσφύγων» είπε ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός του.

Η αυστριακή κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται ότι άκουσε την παραίνεση αυτή, προχωρώντας σε δημόσιες δηλώσεις για το πόσους διώχνει από τη χώρα. «Αν θυμάμαι καλά τον αριθμό, έχουμε στείλει πίσω περίπου 5.500 ανθρώπους από την Αυστρία κυρίως προς τη Βουλγαρία και τη » δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. Η Μικλ Λάιτνερ υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν τη χώρα που είναι πιο ελκυστική από οικονομικής πλευράς και ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης πρέπει να αναμένουν χιλιάδες πρόσφυγες που θα σταλούν πίσω από τον βορρά.

Εν τω μεταξύ, «μπαλάκι» ανάμεσα στη Σερβία και την έχουν γίνει περίπου 500 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μοναστήρι στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς οι τόνοι ανάμεσα στη Σερβία και την Κροατία έχουν ανέβει. Την τελευταία εβδομάδα, η Σερβία έστειλε στην Κροατία 45.000 πρόσφυγες που είχαν φθάσει μέσω και Ελλάδας. Η Κροατία αντέδρασε απαγορεύοντας την είσοδο σερβικών οχημάτων, ενώ η Σερβία απάντησε απαγορεύοντας την είσοδο εμπορευμάτων από την Κροατία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση