Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ενταση μεταξύ Μονάχου – Βερολίνου για το προσφυγικό
Ενταση μεταξύ Μονάχου – Βερολίνου για το προσφυγικό

Ενταση μεταξύ Μονάχου – Βερολίνου για το προσφυγικό

Οι τόνοι ανάμεσα σε Μόναχο και Βερολίνο ανέβηκαν κατακόρυφα χθες, με την κυβέρνηση του νοτιότερου κρατιδίου της Γερμανίας να απειλεί με προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εάν εκείνη δεν περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα. Αναλυτές της ρητορικής που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, εντοπίζουν ανησυχητικές ομοιότητες με ρητορικά σχήματα του Αδόλφου Χίτλερ.

«Συμφωνήσαμε ότι αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν λάβει σύντομα αποφασιστικά μέτρα για τον περιορισμό της συνεχιζόμενης ροής αιτούντων άσυλο, η Βαυαρία επιφυλάσσεται να προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν, κάνοντας λόγο για «τεράστια, ανεξέλεγκτη εισροή». Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έχει απαντήσει ότι δεν υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στα σύνορα της Γερμανίας και ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας και στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το βαυαρικό κόμμα CSU, αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ, δεν έχει φθάσει μέχρι του σημείου να ζητάει την παραπομπή της καγκελαρίου σε δίκη για «λαθραία διακίνηση ανθρώπων», όπως το δεξιό κόμμα AfD, αλλά η ρητορική και των δύο κομμάτων ανασύρει φαντάσματα του παρελθόντος. «Θα έρθει ο καιρός που θα πάρουμε μακριά από τα χέρια αυτής της καγκελαρίου τη μοίρα του γερμανικού λαού, προκειμένου να παραμείνει γερμανικός ο λαός», είχε πει ο αντιπρόεδρος της ΑfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, σε πλήθος 8.000 συγκεντρωμένων στην Ερφούρτη της ανατολικής Γερμανίας.

Προχθές, ο Ζεεχόφερ έκανε λόγο για την ανάγκη «αυτοάμυνας» (Notwehr). Ο αναλυτής Αντρέας Μπορχόλτε σημειώνει ότι στο «Ο αγών μου» του Χίτλερ υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο «Η αυτοάμυνα ως δικαίωμα». «Υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μία απειλή στο γερμανικό “αίμα και χώμα” από τους μπολσεβίκους ή τους Εβραίους, που στη σημερινή γλώσσα ταυτίζονται με τον “εξισλαμισμό”, ο Χίτλερ θεώρησε ότι το κράτος υποχρεούται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να αφαιρέσει από τον λαό το δικαίωμα να αποφασίζει», σημειώνει ο αναλυτής του Spiegel. Ο Μπορχόλτε υποστηρίζει πως οι πολιτικοί πρέπει να έχουν συναίσθηση της διαφοράς ανάμεσα σε μια κατάσταση αυξημένης πίεσης και σε μια κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης».

Ενα από τα μέτρα που το Βερολίνο θεωρεί ότι θα μειώσουν τις ροές προσφύγων προς τη Γερμανία, η μετεγκατάσταση απευθείας από την Ιταλία και την Ελλάδα προς όλη την Ε.Ε., άρχισε να εφαρμόζεται την Πέμπτη με τη μετεγκατάσταση 19 προσφύγων από την Ερυθραία από τη Σικελία στη Σουηδία. Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες που επιτρέπει στην Ε.Ε. να προχωρεί σε κατάσχεση καραβιών διακινητών στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Το βασίζεται στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί και με στρατιωτικά μέσα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μνήμη Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου - https://t.co/029Gw2OSvG -

  • Εκοιμήθη ο αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Καζαντζίδης #ΑιμιλιανόςΚαζαντζίδης - https://t.co/rhTIZHncYd -

  • Τρία νέα έργα ύψους 5,3 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας #Αλμυρός - https://t.co/NDozQyXZ1c -

"Αλιεύοντας" την είδηση