Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ενωτικός αλλά επικριτικός ο Ομπάμα στο Κογκρέσο
Ενωτικός αλλά επικριτικός ο Ομπάμα στο Κογκρέσο

Ενωτικός αλλά επικριτικός ο Ομπάμα στο Κογκρέσο

Μήνυμα αισιοδοξίας και εθνικής ενότητας απηύθυνε στους συμπατριώτες του ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στην τελευταία του ετήσια ομιλία για την κατάσταση του έθνους, στις αρχές της εβδομάδας.

Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου, ο Ομπάμα έθιξε όλα τα τρέχοντα ζητήματα, επικρίνοντας παράλληλα –χωρίς να αναφέρει το όνομά του– τον Ντόναλντ Τραμπ για τις ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές θέσεις του. Απαντώντας στις κατηγορίες των Ρεπουμπλικανών ότι η πολιτική του απέναντι στο υπήρξε ανεπαρκής, ο Ομπάμα θύμισε ότι οι συμμετέχουν σε διεθνή συμμαχία στη Συρία και εκπαιδεύουν τον ιρακινό στρατό στα πεδία των μαχών. «Οποιος θεωρεί ότι η κυβέρνησή μου προσπάθησε να κατευνάσει , ας ρωτήσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν», είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως αν και το Ι.Κ. αποτελεί σαφή για τους Αμερικανούς πολίτες, δεν παρουσιάζει υπαρξιακή για τις .

«Οσοι υποστηρίζουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική παρακμή (μία ακόμη έμμεση αναφορά στον Τραμπ) βιώνουν μια πολιτική φαντασίωση», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος καταφέρθηκε κατά των προτάσεων του Τραμπ για απαγόρευση της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτό, όπως και η άλλη πρόταση του Τραμπ για κατασκευή φράκτη στα σύνορα με το , είναι αντίθετες προς τις αξίες των ΗΠΑ.
Εκκληση για ολική άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα στα μέλη της νομοθετικής ς, υπενθυμίζοντάς τους ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε και ότι 50 χρόνια απομόνωσης της Κούβας δεν ώθησαν τη νησιωτική χώρα προς τη δημοκρατία.

Την αυτοκριτική του έκανε, πάντως, στο ζήτημα της φυλακής του κουαντάναμο, θυμίζοντας ότι παρά την προεκ του δέσμευση, το 2008, δεν κατάφερε να κλείσει το κάτεργο. «Η φυλακή αυτή κοστίζει πολλά και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Το μόνο που επιτυγχάνει είναι να μας κάνει μισητούς στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο πρόεδρος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση