Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ένωση δυνάμεων Ε.E. και H.E. ενάντια στις γυναικοκτονίες στη Λατινική Αμερική
Ένωση δυνάμεων  Ε.E. και H.E. ενάντια  στις γυναικοκτονίες στη Λατινική Αμερική

Ένωση δυνάμεων Ε.E. και H.E. ενάντια στις γυναικοκτονίες στη Λατινική Αμερική

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Spotlight»

 

Η και τα Ηνωμένα Έθνη ανακοινώνουν σήμερα μια χρηματική συνεισφορά ύψους 50 εκατ. ευρώ για τον τερματισμό των γυναικοκτονιών στη Λατινική Αμερική.Κάθε μέρα, στη Λατινική Αμερική, δολοφονούνται 12 γυναίκες.

 

Με τη σημερινή επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, η πρωτοβουλία «Spotlight» της ΕΕ και του ΟΗΕ θα χρηματοδοτήσει νέα και καινοτόμα προγράμματα στην Αργεντινή, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Μεξικό, που θα βοηθήσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να ζήσουν μια ζωή χωρίς βία και θα συμβάλουν στην εξάλειψη των γυναικοκτονιών στη Λατινική Αμερική.

«Η κατά των γυναικών και των κοριτσιών βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξής μας. Με την πρωτοβουλία «Spotlight» διαθέτουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό γύρω από αυτόν τον στόχο και κινητοποιούμε όλες τις προσπάθειες και τις δράσεις στην εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και την απονομή ς», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος Φεντερίκα Μογκερίνι. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια θα ζουν πλέον χωρίς τον φόβο, στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των γυναικοκτονιών με τρόπο συνολικό από καθεμία από αυτές τις διαφορετικές οπτικές έχει ουσιαστική σημασία για επιτυχή και διαρκή αποτελέσματα», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ Amina J. Mohammed. «Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να πεθαίνει επειδή είναι γυναίκα.»

«Η μιας γυναίκας επειδή είναι γυναίκα αποτελεί το ειδεχθέστερο έγκλημα που μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Νέβεν Μίμιτσα, αρμόδιος για τη Διεθνή Συν και Ανάπτυξη. «Θα συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις και με άλλους εταίρους για να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες των γυναικοκτονιών, οι οποίες έχουν συχνά τις ρίζες τους σε πατριαρχικές νοοτροπίες, στον μισογυνισμό, τον σεξισμό και την αντικειμενοποίηση των γυναικών».

«Η έμφυλη βία πλήττει κάθε χώρα, αλλά και γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Μονάδας του ΟΗΕ για τις Γυναίκες UN Women, Phumzile MlamboNgcuka. «Με την πρωτοβουλία «Spotlight», η και ο ΟΗΕ συνεργάζονται ώστε να προωθήσουν την ευρεία και στοχοπροσηλωμένη συν, μεταξύ των οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών, των εταίρων της κοινωνίας των πολιτών και των κυβερνήσεων, ώστε να τερματιστεί οριστικά η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών».

Με τα νέα προγράμματα θα καλυφθούν κενά στη νομοθεσία και την πολιτική, θα ενισχυθούν θεσμοί, θα προωθηθούν νοοτροπίες ισότητας των φύλων, θα παρασχεθούν ποιοτικές για τις γυναίκες που επιζούν, ενώ θα αποκατασταθούν και τα θύματα βίας και οι οικογένειές τους.

Η πρωτοβουλία «Spotlight» θα συνεργαστεί στενά με την κοινωνία των πολιτών, τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις κυβερνήσεις των πέντε χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, για την παροχή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων υψηλής ποιότητας, οι οποίες μπορούν να σώσουν ζωές γυναικών και κοριτσιών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσέγγιση γυναικών και κοριτσιών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βίας, τις οποίες τα παραδοσιακά προγράμματα δεν προσεγγίζουν, ώστε να μην βρίσκεται καμιά σε δεύτερη μοίρα.

Από τις 25 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά γυναικοκτονιών στον κόσμο, οι 14 βρίσκονται στη Λατινική Αμερική. Το 2016 δολοφονήθηκαν συνολικά 254 γυναίκες και κορίτσια στην Αργεντινή, 349 στο Ελ Σαλβαδόρ, 211 στη Γουατεμάλα, 466 στην Ονδούρα και 2 813 στο Μεξικό.

Ιστορικό

Η πρωτοβουλία «Spotlight» αποτελεί παγκόσμια, πολυετή εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε με δέσμευση για κεφάλαιο εκκίνησης ύψους 500 εκατ. ευρώ από την , αποτελεί πρωτοφανή παγκόσμια προσπάθεια να πραγματοποιηθούν στην ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών ως προϋπόθεση και κινητήρια δύναμη για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του θεματολογίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015, κυβερνήσεις απ' όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν όλες τις ανισότητες και μορφές διακρίσεων. Δέσμευση του θεματολογίου για το 2030 είναι το «να μην μείνει κανείς πίσω», δέσμευση για το ότι κανένας στόχος δεν θα θεωρείται ότι έχει επιτευχθεί αν δεν έχει επιτευχθεί για όλα τα τμήματα της κοινωνίας, για όλους, παντού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υστερούν περισσότερο. Δυστυχώς, σε αυτούς που υστερούν περισσότερο περιλαμβάνονται επίσης εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που ακόμη υποφέρουν σιωπηρά κάθε μέρα από διάφορες μορφές βίας και κακοποίησης.

Βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μία από τις πλέον γενικευμένες συνέπειες της ανισότητας. Έχει τις ρίζες της στην ανισότητα των σχέσεων μεταξύ των φύλων και των σχέσεων εξουσίας, και αποτελεί ευρέως διαδεδομένη μορφή διακρίσεων, η οποία εκδηλώνεται με διάφορες μορφές σε ολόκληρο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο. Οι γυναίκες και τα κορίτσια πέφτουν θύματα βίας, μεταξύ άλλων, γυναικοκτονιών, σεξουαλικής βίας, βίας από τον σύντροφο, εμπορίας ανθρώπων και επιβλαβών πρακτικών, σε δυσανάλογο βαθμό. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων η οποία παρατηρείται σε ανησυχητικά επίπεδα σε όλες τις χώρες και γενιές.

Για τις γυναίκες και τα κορίτσια που αντιμετωπίζουν πολλαπλές και διασταυρούμενες μορφές διακρίσεων, οι κίνδυνοι να υποστούν βία είναι ακόμη μεγαλύτεροι, ενώ τα συστήματα απόκρισης και στήριξης συχνά δεν είναι διαθέσιμα, αποδεκτά, προσβάσιμα ή ποιοτικά. Για παράδειγμα, οι γυναίκες και τα κορίτσια ορισμένων ηλικιών (στην εφηβεία και σε μεγαλύτερες ηλικίες) ενδέχεται να μην λαμβάνονται υπόψη στα στατιστικά στοιχεία και κατά τον σχεδιασμό της νομοθεσίας, των πολιτικών και των προγραμμάτων. Οι μετανάστριες, οι πρόσφυγες και τα εσωτερικά εκτοπισθέντα άτομα ενδέχεται να μην αναγνωρίζονται επίσημα από το κράτος. Οι αυτόχθονες γυναίκες και οι γυναίκες από εθνοτικές, φυλετικές και σεξουαλικές μειονότητες αντιμετωπίζουν συχνά ορισμένα από τα υψηλότερα επίπεδα διακρίσεων σε όλες τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις. Οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρίες και όσες κατοικούν σε αγροτικές περιοχές, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν επίσης επικαλυπτόμενες ανισότητες και καταστάσεις πολλαπλών μειονεκτημάτων, γεγονός που εξηγεί το πώς και το γιατί ορισμένες ομάδες βρίσκονται συστηματικά σε δεύτερη μοίρα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση