Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ενόψει μεγάλου συνασπισμού στην Τουρκία
Ενόψει μεγάλου συνασπισμού στην Τουρκία

Ενόψει μεγάλου συνασπισμού στην Τουρκία

Ελπίδες για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τουρκικών κομμάτων τροφοδότησε δήλωση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Επικεφαλής του ισλαμικών καταβολών τος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (), που κυβερνά την Τουρκία από το 2002, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι το κόμμα του «βρίσκεται σήμερα σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο των συζητήσεων με το CHP». Γίνεται λόγος για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό , που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ και διαθέτει τη δεύτερη ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή. «Καθώς έχουμε πλέον συμφωνήσει ως προς τη μέθοδο, οι διαβουλεύσεις με το CHP θα προχωρήσουν», προσέθεσε ο Νταβούτογλου, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία και την αρχηγία του κόμματος όταν ο Ταγίπ Ερντογάν μεταπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στις του περασμένου Αυγούστου.

Η Τουρκία βυθίστηκε στην πολιτική αβεβαιότητα με τις βουλευτικές της 7ης Ιουνίου, όπου το αναδείχτηκε μεν , χάνοντας όμως για πρώτη φορά μετά το 2002 την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Επιχειρηματικοί κύκλοι, αλλά και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σισμέκ, προειδοποιούν για τους κινδύ που θα εγκυμονούσε για την τουρκική οικονομία η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, στην περίπτωση άγονης κατάληξης των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο, τα άλλα δύο κόμματα της αολίτευσης –το δεξιό, εθνικιστικό ΜΗΡ, το οποίο εθεωρείτο ως ο πιο φυσιολογικός πολιτικός σύμμαχος του ΑΚΡ και το αριστερό, φιλοκουρδικό HDP– απέκλεισαν το ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης με το μετριοπαθώς ισλαμικό ΑΚΡ, αφήνοντας ως μόνη εναλλακτική λύση τη συνεργασία του τελευταίου με τους Κεμαλικούς.

Ενας «μεγάλος συνασπισμός» ΑΚΡ-CHP, παρά την πρόδηλη ιδεολογική του ανομοιογένεια, θα ικανοποιούσε τις αγορές, μεταξύ άλλων γιατί θα έβαζε φρένο στις αυταρχικές ροπές του Ταγίπ Ερντογάν και στις βλέψεις του για συνταγματική με στόχο την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του. Ο ρόλος του Ερντογάν στην καθημερινή, κυβερνητική λειτουργία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα, αν όχι το σοβαρότερο εμπόδιο στις δύσκολες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση