Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ενοπλος σκότωσε 13 στο Ορεγκον
Ενοπλος σκότωσε 13 στο Ορεγκον

Ενοπλος σκότωσε 13 στο Ορεγκον

Ένα ακόμη περιστατικό τυφλής βίας σε αμερικανικό πανεπιστήμιο βύθισε χθες στο πένθος το Ορεγκον, καθώς ένοπλος άνοιξε πυρ στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Ούμπκουα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 άτομα και τραυματίζοντας 20. Οι Αρχές της πόλης Ρόζεμπουργκ, στο νοτιοδυτικό Ορεγκον, δέχθηκαν κλήσεις για εισβολή ενόπλου στο πανεπιστήμιο χθες στις 10.40 το πρωί (τοπική ώρα). Η σχολή τέθηκε αμέσως σε κατάσταση «lockdown», με τους φοιτητές και τους καθηγητές να κλειδώνονται σε ασφαλείς χώρους, οι οποίοι υπάρχουν σε κάθε πανεπιστήμιο εξαιτίας της συχνότητας τέτοιων περιστατικών. Το περιστατικό έληξε όταν ο ένοπλος έπεσε .

Νεκρός ο 20χρονος δράστης

Η του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν δήλωσε πως ο ένοπλος που άνοιξε πυρ την Πέμπτη στο Κοινοτικό Κολέγιο Άμπκουα (UCC) στο Ρόζμπεργκ της πολιτείας Όρεγκον ήταν ένας 20χρονος άνδρας που σκοτώθηκε από την αστυνομία.

«Έχουμε την επιβεβαίωση ότι ο δράστης είναι . Ήταν ένας 20χρονος άνδρας», δήλωσε η στα μέσα ς σε μια σύντομη ανακοίνωση, πριν αναχωρήσει για το Ρόζμπεργκ, όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί με τα και τις οικογένειες τους», δήλωσε.

Ο σερίφης της κομητείας Ντάγκλας Τζον Χάνλιν σε μια επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο του δράστη και πρόσθεσε πως δεν έχει διαπιστωθεί η ταυτότητα του.

Παράλληλα τόνισε πως κανείς από τους αστυνομικούς δεν τραυματίστηκε.

Ο σερίφης ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αναφέρει αν εμπλέκεται και άλλος στην ένοπλη επίθεση και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών της επίθεσης. Αξιωματούχοι της κομητείας αρχικά ανέφεραν 13 νεκρούς και περίπου 20 τραυματίες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η αυτόπτης μάρτυρας 18χρονη Κόρτνει Μουρ στην τοπική εφημερίδα News-Review, ο δράστης ζήτησε από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο του πανεπιστημίου να σηκωθούν όρθιοι και να δηλώσουν τα τους πιστεύω πριν αρχίσει να πυροβολεί.

Ομπάμα: Οι νόμοι οπλοκατοχής πρέπει να αλλάξουν

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε με θυμό αυστηρότερους νόμους κατοχής όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το πιό πρόσφατο μακελειό σε κολέγιο στη βορειοδυτική πολιτεία Όρεγκον, και κατηγόρησε έμμεσα την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), το πανίσχυρο λόμπυ οπλοκατόχων, ότι εμποδίζει .

Σε δήλωση που έκανε στην αίθουσα ανακοινώσεων του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα, εμφανώς θυμωμένος, είπε ότι δεν αρκεί πιά να προσεύχεται κανείς όταν υπάρχουν παρόμοια επεισόδια σε όλη τη χώρα με τέτοια συχνότητα.

“‘Οπως είπα μόλις πριν από μερικούς μήνες, και πάλι λίγους μήνες πριν από αυτούς, και λέω κάθε φορά που βλέπουμε μια από αυτές τις μαζικές δολοφονίες, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας δεν αρκούν,” τόνισε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους μετά από το θάνατο 13 ατόμων και τον τραυματισμό 20 περίπου από έναν οπλισμένο άντρα σε κοινοτικό πανεπιστήμιο πριν σκοτωθεί ο δράστης από την αστυνομία.

Είναι εμφανές ότι όποιος κάνει τέτοια εγκλήματα “έχει αρρώστημένο μυαλό,” είπε, προσθέτοντας, “Δεν είμαστε όμως το μόνο κράτος στη Γή που έχει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες που θέλουν να βλάψουν άλλους ανθρώπους. Είμαστε η μόνη προηγμένη χώρα στη Γή που βλέπει τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες κάθε μερικούς μήνες.”

Ο Ομπάμα μίλησε κυρίως χωρίς σημειώσεις, και πρόλαβε με θυμό πιθανούς ισχυρισμούς των υποστηρικτών της οπλοκατοχής ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία. “Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να πολιτικοποιούμε,” είπε, και ζήτησε από τους αμερικανούς κάθε παράταξης να υποχρεώσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να δράσουν επί του θέματος.

Ο πρόεδρος κάλεσε επίσης και τους κατόχους όπλων που τα χρησιμοποιούν για κυνήγι, σπορ και προστασία να αναρωτηθούν αν το λόμπυ των οπλοκατόχων αντιπροσωπεύει τις απόψεις των. Δεν ανέφερε το NRA ευθέως, αλλά ήταν εμφανές ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν την οργάνωση, η οποία έχει ευρεία πολιτική επιρροή στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση