Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ενεργειακές προμήθειες από Κατάρ και Αζερμπαϊτζάν προανήγγειλε ο Ερντογάν
Ενεργειακές προμήθειες από Κατάρ και Αζερμπαϊτζάν προανήγγειλε ο Ερντογάν

Ενεργειακές προμήθειες από Κατάρ και Αζερμπαϊτζάν προανήγγειλε ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η θα βρει προμηθευτές ενέργειας εκτός Ρωσίας εξαιτίας των ισχυρών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών αφότου η κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό στα σύνορα με τη Συρία.

«Μπορούμε να βρούμε άλλους προμηθευτές», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του και έκανε ιδιαίτερα λόγο για το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ.
Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής ενέργειας της ς, της οποίας καλύπτει το 55% των αναγκών σε αέριο και το 30% των αναγκών σε .

Η εισάγει το 90,5% του πετρελαίου και το 98,5% του φυσικού αερίου που χρειάζεται.

Η Ρωσία διέταξε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, κυρίως ένα εμπάργκο στις εισαγωγές τουρκικών φρούτων και λαχανικών, και επανέφερε τις θεωρήσεις εισόδου για τους τούρκους πολίτες από την 1η του προσεχούς Ιανουαρίου.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει “καμιά ένδειξη” ότι τα αντίποινα αυτά θα πλήξουν τον τομέα της ενέργειας, όμως επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε αυτή την εβδομάδα με το Κατάρ μια για την υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Τ οι Ρώσοι δεν αγοράζουν πλέον τουρκικά υφάσματα. Η Τουρκία δεν είναι μια χ που θα καταρρεύσει χωρίς το ένα δισεκατομμύριο δολάρια των εισαγωγών σας», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης αυτή την εβδομάδα πως παγώνει το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού αερίου TurkStream, που επρόκειτο να επιτρέψει τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι την Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση