Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ισπανία
Ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ισπανία

Ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ισπανία

Το πολιτικό αδιέξοδο της Καταλωνίας αυξάνει το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών όχι μόνον στην αυτόνομη περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Ισπανία. Τα αυτονομιστικά κόμματα που απέκτησαν την πλειοψηφία στην καταλανική Βουλή με τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου αδυνατούν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, καθώς διαχωρίζονται από την καταλανική εκδοχή του άξονα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο».

Εφόσον δεν υπάρξει έως τις 11 Ιανουαρίου, προκηρύσσονται αυτομάτως νέες εκλογές στην Καταλωνία. Η του μετώπου των αυτονομιστών στην περιοχή μειώνει την πίεση προς τους Ισπανούς σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσες να συμφωνήσουν σε συγκυβέρνηση με το Λαϊκό του Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη – μια συγκυβέρνηση που ο Σάντσες αρνείται και στην οποία θα πιεζόταν να συμμετάσχει μόνον αν πραγματικά κινδύνευε η συνοχή του ισπανικού κράτους.

Από τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου δεν προέκυψε αυτοδυναμία για κανένα από τα δύο πρώτα κόμματα, ούτε από κοινού με τους πιθανούς συμμάχους τους, εκτός αν οι σοσιαλιστές συμμαχήσουν με αυτονομιστικά κόμματα, εξέλιξη, η οποία συναντά μεγάλες αντιστάσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Μπορεί οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη, αλλά, αν αποτύχουν, όπως προδιαγράφεται, προβάλλει το ενδεχόμενο να «ξαναμοιραστεί η τράπουλα» με νέες εκλογές για τη Βουλή της Μαδρίτης και την τοπική Βουλή της Καταλωνίας, στις 6 Μαρτίου.

«Πραγματικά δεν ξέρω τι θα μπορούσε να συμβεί το επόμενο πενθήμερο, αλλά πιστεύω ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να σταματήσει ο Μας να επιδιώκει την απόσχιση ή, αν αυτό δεν συμβεί, να προκηρυχθούν νέες εκλογές», είπε προχθές σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο απερχόμενος Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ο Αρτούρ Μας είναι ο επικεφαλής του συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το Ναι – Καταλανοί Αυτονομιστές), που κέρδισε τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το αριστερό CUP (Υποψηφιότητες Λαϊκής Ενότητας) δεσμεύθηκε να υποστηρίξει την τοπική κυβέρνηση των αυτονομιστών εφόσον αυτή κινηθεί σε φιλολαϊκή κατεύθυνση και επιλέξει άλλον πρωθυπουργό πλην του Μας, ο οποίος έχει φθαρεί από τις πολιτικές επιλογές της έως τώρα διακυβέρνησής του.

«Ο Αρτούρ Μας θεωρεί τον εαυτό του προτεραιότητα και σημείο αναφοράς, διαβρώνοντας έτσι ό,τι τον περιβάλλει», σημείωσε η El Pais. «Ο πολιτικός κληρονόμος του Ζορντί Πουζόλ κατέστρεψε την ενότητα της καταλανικής κοινωνίας, τη συνοχή του μετριοπαθούς εθνικισμού, τη συνέχιση του συνασπισμού CiU, ακόμη και την ταυτότητα του κόμματός του».

Εν τω μεταξύ στη Μαδρίτη, ο Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί να αποτρέψει σε πανεθνικό επίπεδο αυτό που εύχεται για την Καταλωνία, δηλαδή τις . Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις με τους σοσιαλιστές μπορεί να συμπεριληφθεί το θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος του 1978 και σημείωσε ότι μια συγκυβέρνηση με τους σοσιαλιστές και τους Ciudadanos θα συγκέντρωνε την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για τη .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εξαπάτηση πολιτών υπό το πρόσχημα επένδυσης χρημάτων σε κρυπτονομίσματα #Bitcoin - https://t.co/swekvZHt9X -

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου Αργαλαστής #ΛύκειοΑργαλαστής - https://t.co/S8qtMYHE2I -

  • Πανηγύρεις Αγίας Παρασκευής #ενορίαΑγίαςΠαρασκευής - https://t.co/FdFdhi4XWB -

"Αλιεύοντας" την είδηση