Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εναρξη διαβουλεύσεων στην Τουρκία
Εναρξη διαβουλεύσεων στην Τουρκία

Εναρξη διαβουλεύσεων στην Τουρκία

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε ολόκληρες εβδομάδες από τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, για να αρχίσει ο πρώτος γύρος των διερευνητικών διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη νέα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνς.

Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 45 ημέρες και εάν αποβούν άγονες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ταγίπ Ερντογάν, οφείλει, κατά το , να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές. Είναι η πρώτη φορά από το 2002, όταν το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης () ανέβηκε στην , που η Τουρκία διέρχεται περίοδο έντονης πολιτικής αβεβαιότητας, ανάλογη με εκείνη της δεκαετίας του 1990.

Το εναρκτήριο λάκτισμα των διαβουλεύσεων σε επίπεδο κομματικών ηγετών δόθηκε χθες, με τη συνάντηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και επικεφαλής του , Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού τος (CHP), το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις πρόσφατες εκλογές. Σε συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νταβούτογλου περιέγραψε τις συνομιλίες ως «ειλικρινείς» και «φιλικές», τονίζοντας όμως ότι είχαν προκαταρκτικό χαρακτήρα και δεν μπήκαν στην ουσία των προβλημάτων αναφορικά με το πρόγραμμα και τη σύνθεση ενδεχόμενης κυβέρνησης συνς.

Το συντηρητικό, ισλαμικό ΑΚΡ κέρδισε 258 έδρες στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, χάνοντας για πρώτη φορά από το 2002 την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, ενώ το κοσμικό, κεντροαριστερό CHP εξασφάλισε 132 έδρες. Από 80 έδρες κέρδισαν το εθνικιστικό MHP του Ντεβλέτ και το αριστερό, φιλοκουρδικό HDP υπό τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση