Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εναρξη διαβουλεύσεων στην Τουρκία
Εναρξη διαβουλεύσεων στην Τουρκία

Εναρξη διαβουλεύσεων στην Τουρκία

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε ολόκληρες εβδομάδες από τις τουρκικές της 7ης Ιουνίου, για να αρχίσει ο πρώτος γύρος των διερευνητικών διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 45 ημέρες και εάν αποβούν άγονες, ο πρόεδρος της ς, Ταγίπ , οφείλει, κατά το Σύνταγμα, να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές. Είναι η πρώτη φορά από το 2002, όταν το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης () ανέβηκε στην , που η Τουρκία διέρχεται περίοδο έντονης πολιτικής αβεβαιότητας, ανάλογη με εκείνη της δεκαετίας του 1990.

Το εναρκτήριο λάκτισμα των διαβουλεύσεων σε επίπεδο κομματικών ηγετών δόθηκε χθες, με τη συνάντηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και επικεφαλής του , , με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις πρόσφατες εκλογές. Σε συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νταβούτογλου περιέγραψε τις συνομιλίες ως «ειλικρινείς» και «φιλικές», τονίζοντας όμως ότι είχαν προκαταρκτικό χαρακτήρα και δεν μπήκαν στην ουσία των προβλημάτων αναφορικά με το και τη σύνθεση ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας.

Το συντηρητικό, ισλαμικό ΑΚΡ κέρδισε 258 έδρες στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, χάνοντας για πρώτη φορά από το 2002 την κοινοβουλευτική , ενώ το κοσμικό, κεντροαριστερό CHP εξασφάλισε 132 έδρες. Από 80 έδρες κέρδισαν το εθνικιστικό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το αριστερό, φιλοκουρδικό HDP υπό τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση