Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ενα πιθανό Brexit τρομάζει Βρετανούς και ξένους υπηκόους
Ενα πιθανό Brexit τρομάζει Βρετανούς και ξένους υπηκόους

Ενα πιθανό Brexit τρομάζει Βρετανούς και ξένους υπηκόους

Η ανησυχία για ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί ξένους κατοίκους της χώρας να ξεκινούν διαδικασίες απόκτησης βρετανικού διαβατηρίου, αλλά και Βρετανούς να επιζητούν δεύτερη υπηκοότητα χώρας εντός Ε.Ε. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε διαδικτυακή έρευνα της εφημερίδας Guardian, στην οποία απάντησαν 1.200 υπήκοοι Ε.Ε.

Πολλοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι αν η Βρετανία βγει από την Ε.Ε., η ζωή τους ως κατοίκων Βρετανίας θα δυσκολέψει. «Ολοι μιλούν για το Brexit με όρους πολιτικής ή οικονομίας, αλλά κανείς δεν λέει τι θα σημάνει προσωπικά για πολλούς ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα ακαδημαϊκός Στέφανι Ζιμς, η οποία ζει στο Εδιμβούργο. Η Ζιμς διερωτάται αν, παραδείγματος χάρη, θα χρειάζεται να συγκεντρώσει μόρια για να μπορεί να εργαστεί.

Αυτή και άλλες απορίες γεννιούνται από την αβεβαιότητα που περιβάλλει τους όρους του Brexit, εφόσον βέβαια αυτό αποφασιστεί στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον. Το δημοψήφισμα τοποθετείται χρονικά το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2016 και το αργότερο στα τέλη του 2017.

Βρετανικές «ανησυχίες»

Μεταξύ των ανησυχιών των Ευρωπαίων κατοίκων Βρετανίας, όπως τροφοδοτούνται από την άγνοια και αποτυπώνονται από την Guardian, περιλαμβάνονται οι εξής: Η κατάργηση γραμμών ταχείας εξυπηρέτησης για υπηκόους Ε.Ε. στα αεροδρόμια, η ανάγκη άδειας εργασίας, η κατάργηση των συμφωνιών διεθνούς υγειονομικής περίθαλψης, οι περιορισμοί στις σπουδές και την επιχειρηματική δραστηριότητα, η αύξηση της φορολογίας στα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και στα εμβάσματα προς χώρες της Ε.Ε. και οι ξένες συντάξεις.

«Στην πραγματικότητα», σημειώνει η εφημερίδα, «οι πρακτικές συνέπειες ενός Βrexit για τα 2,4 εκατομμύρια πολίτες Ε.Ε. που ζουν στη Βρετανία και για τα 2 εκατομμύρια Βρετανούς που ζουν στην ηπειρωτική Ευρώπη δεν είναι ακόμη σαφείς. Μια διαδικασία εξόδου συνεπάγεται ξήλωμα νόμων και κανονισμών δεκαετιών και η διαπραγμάτευσή της θα χρειαστεί χρόνια. Λίγοι όμως θέλουν να αφήσουν τα πράγματα στην τύχη».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ν. Κεραμέως: Αναπλήρωση των χαμένων ωρών τις αργίες και τα Σάββατα - https://t.co/B5TJOotUuH -

  • Είκοσι δύο νέα θετικά κρούσματα Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/YGhL2yWV4j -

  • Πρόεδρος ΠΕΣΘ: Περαιτέρω ενίσχυση των πληγέντων επιχειρηματιών - https://t.co/tU38Ubv2Ru -

"Αλιεύοντας" την είδηση