Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ένα ακόμη βήμα από τη Β. Κορέα
Ένα ακόμη βήμα από τη Β. Κορέα

Ένα ακόμη βήμα από τη Β. Κορέα

Αφότου εκτόξευσε ένν διηπειρωτικό βλλιστικό πύραυλο ψηλότερα από ποτέ την Τετάρτη, η Β. ισχυρίστηκε ότι απέκτησε δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος και έγινε πλέον πυρηνική δύναμη. Ο ισχυρισμός αντιμετωπίστηκε αμέσως με επιφυλάξεις. Αποδεικνύοντας, όμως, ότι οι πύραυλοί της μπορούν να φτάσουν μέχρι την Ουάσιγκτον, ακόμη και αν εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσον μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή, η Β. έκανε ένα ακόμη βήμα προς αυτό τον στόχο.

Η τελευταία της δοκιμή εγείρει ένα ερώτημα, το οποίο θα κληθούν αργά ή γρήγορα να απαντήσουν οι και οι σύμμαχοί τους: μήπως είναι να αποδεχθούμε ότι η Β. Κορέα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα της όπλα και πρέπει να συναφθεί μια συμφωνία ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω του οπλοστασίου της; Η Κίνα και η Ρωσία ασκούν εδώ και καιρό πιέσεις για μια συμφωνία που θα «παγώσει» το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ με αντάλλαγμα την αναστολή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ και Νοτίου Κορέας. Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την ιδέα.

Η Β. Κορέα έχει επανειλημμένως αποσαφηνίσει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Η ανακοίνωσή της, όμως, μετά την εκτόξευση της περασμένης Τετάρτης –που επισημαίνει ότι «εκπλήρωσε τελικά τον μεγάλο κεντρικό στόχο τής ανάδειξής της σε πυρηνική δύναμη– άφηνε να εννοηθεί ότι τις υλοποίησε. Αν αυτό ισχύει, θεωρητικά τουλάχιστον, θα μπορούσε να σταματήσει σε αυτό το σημείο. Τούτο ταιριάζει με την εκτίμηση πολλών αξιωματούχων και αναλυτών, που εδώ και καιρό θεωρούν ότι αυτό είναι το σχέδιο του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν. Λένε ότι επιθυμεί να αναγνωριστεί η χ του ως πυρηνική δύναμη, προκειμένου να εξασφαλίσει υποχωρήσεις, όπως χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα το «πάγωμα» του πυρηνικού του οπλοστασίου.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση