Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εμπορική άμυνα της ΕΕ: Αποτελεσματική προστασία από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές
Εμπορική άμυνα της ΕΕ: Αποτελεσματική προστασία από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Εμπορική άμυνα της ΕΕ: Αποτελεσματική προστασία από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, η ΕΕ προστατεύει 320 000 άμεσες θέσεις ς σε ολόκληρη την Ευρώπη από τον αθέμιτο εξωτερικό ανταγωνισμό χάρη στα ισχύοντα εμπορικής άμυνας.

Η Επιτροπή Γιούνκερ ενίσχυσε την ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη για την εμπορική άμυνα μέσω δύο σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Από το 2014 έχει επίσης εφαρμόσει 95 που εξασφαλίζουν συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές και τους Ευρωπαίους εργαζομένους. Τα δύο τρίτα των συνολικά 135 μέτρων που εφαρμόζονται αφορούν εισαγωγές από την Κίνα.

Το 2018 η ΕΕ ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη αναθεώρηση της ενωσιακής νομοθεσίας κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων από το 1994. Η μεταρρύθμιση αυτή ενίσχυσε την άμυνα της ΕΕ κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και επιδοτήσεων. Σ' αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ συνέχισε την έντονη δραστηριότητά της και ολοκλήρωσε μεγάλο αριθμό ερευνών που κατέληξαν σε προστασίας, ιδίως στον τομέα του χάλυβα. Το 2018 είναι επίσης αξιομνημόνευτο, καθώς η ΕΕ επέβαλε τρία μέτρα διασφάλισης, για πρώτη φορά από το 2002.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, η Επιτροπή Γιούνκερ, από την έναρξη της θητείας της, τον Νοέμβριο του 2014, έως τον Δεκέμβριο του 2018, επέβαλε 95 μέτρα εμπορικής άμυνας. Στο τέλος του 2018 η ΕΕ είχε εφαρμόσει 93 οριστικά μέτρα αντιντάμπινγκ και 12 μέτρα κατά των επιδοτήσεων. Σχεδόν το 44 % αυτών των μέτρων εφαρμόζονταν σε εισαγόμενα σιδήρου και χάλυβα. Από όλα τα ισχύοντα μέτρα, πάνω από τα δύο τρίτα (68 %) αφορούν που εισάγονται από την Κίνα.

Τα μέτρα εμπορικής άμυνας της ΕΕ παρέχουν ευπρόσδεκτη ανακούφιση στις ευρωπαϊκές . Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δασμοί είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι αθέμιτα τιμολογημένες εισαγωγές έως και κατά 99 %. Ταυτόχρονα, οι δασμοί καθορίζονται σε επίπεδο που επαρκεί για την αποκατάσταση των συνθηκών ανταγωνισμού στην ενωσιακή αγορά, χωρίς να επιβαρύνονται υπερβολικά οι καταναλωτές και οι κλάδοι παραγωγής που βασίζονται στις εισαγωγές.

Τα κύρια ορόσημα για το 2018:

  • Ευρεία αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα μέσα εμπορικής άμυνας: Η ΕΕ μεταρρύθμισε την νομοθεσία της κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων το 2018, για να καταπολεμά αποτελεσματικότερα τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που βλάπτουν τους παραγωγούς της ΕΕ. Οι σχετικές τροποποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι έρευνες να διεξάγονται ταχύτερα και με πιο διαφανή τρόπο και να δίνεται επιπλέον έμφαση στη στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων. Αυτοί οι νέοι κανόνες, που άρχισαν να εφαρμόζονται για τις νέες έρευνες το 2018, προβλέπουν τη δυνατότητα επιβολής υψηλότερων δασμών σε περίπτωση σοβαρότερων στρεβλώσεων στην αγορά.
  • Συνεχίζεται η έντονη δραστηριότητα στον τομέα της εμπορικής άμυνας της ΕΕ: Το 2018 η ΕΕ δρομολόγησε 10 νέες έρευνες, οι τέσσερις εκ των οποίων αφορούσαν εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα. Ελήφθησαν 14 αποφάσεις σχετικά με . Η ΕΕ δρομολόγησε επίσης 17 έρευνες με σκοπό την εξέταση υφιστάμενων μέτρων, ενώ ελήφθησαν επτά αποφάσεις για τη διατήρηση μέτρων. Επιπλέον, η Επιτροπή κίνησε τρεις έρευνες για την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης, μία στον τομέα του χάλυβα και δύο διμερείς έρευνες για το ρύζι όσον αφορά την Καμπότζη και τη .
  • Απαρέγκλιτη δράση για την προστασία των ενωσιακών παραγωγών χάλυβα: Μετά την επιβολή μέτρων από τις ΗΠΑ στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου, η ΕΕ έλαβε μέτρα για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις αυτών των μέτρων στον δικό της τομέα του χάλυβα. Η αντίδραση αυτή ήταν αναγκαία, προκειμένου να αποφευχθεί η εκτροπή του παγκόσμιου εμπορίου προς την ΕΕ, που απειλούσε να ζημιώσει τους ενωσιακούς παραγωγούς χάλυβα.
  • Ισχυρή και συνεχής υπεράσπιση των εξαγωγέων της ΕΕ που αποτελούν αντικείμενο ξένων ερευνών: Η Επιτροπή παρενέβη σε περίπου 70 έρευνες εμπορικής άμυνας στο εξωτερικό οι οποίες αφορούσαν εξαγωγείς της ΕΕ σε περιπτώσεις αδικαιολόγητης ή καταχρηστικής χρήσης μέσων εμπορικής άμυνας. Η παρέμβαση αυτή οδήγησε στην επιτυχή κατάργηση ή μη επιβολή δασμών σε πολλές περιπτώσεις. Σήμερα τα μέτρα εμπορικής άμυνας που έχουν ως στόχο τους εξαγωγείς της ΕΕ ανέρχονται σε 174 —έναντι 162 το 2017. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα έτη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση