Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο
Αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο

Αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο

Ένας των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και περί τους 100 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων αστυ, τραυματίστηκαν στις χειρότερες που γνώρισε το Κίεβο ύστερα από την εξέγερση του 2013-2014, το περίφημο «Ευρωμεϊντάν», το οποίο οδήγησε στην ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Αυτήν τη φορά, όμως, οι μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής σηματοδοτούσαν ένα βαθύ ρήγμα στο φιλοευρωπαϊκό μπλοκ. Αφορμή για τις χθεσινές στάθηκε η επί της αρχής ψήφιση, από το ουκρανικό Κοινοβούλιο, κυβερνητικού νομοσχεδίου που παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο ελέγχεται από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Η ευρεία αποκέντρωση στην ανατολική ήταν ένας από τους όρους για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία που συνομολογήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ωστόσο, οι πιο σκληροί εθνικιστικοί κύκλοι στο Κίεβο αντιμετώπισαν το νομο ως δείγμα ενδοτισμού του Ουκρανού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, έναντι του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, και αντέδρασαν δυναμικά εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις χθεσινές αντικυβερνητικές δια έπαιξε το ακροδεξιό αντισημιτικό κόμμα Σβόμποντα (Ελευθερία) του Ολέγκ Τιάγκνιμποκ, το οποίο έδρασε ως δύναμη κρούσης εναντίον των φιλορώσων στη διάρκεια του «Ευρωμεϊντάν» και εκπροσωπείται με έξι βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο «Δεξιός Τομέας», μια ανοιχτά παραστρατιωτική ακροδεξιά οργάνωση, με έναν βουλευτή.

Οπως κατήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, οι υπερεθνικιστές διαδηλωτές έριξαν χειροβομβίδες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που προστάτευαν το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 25χρονος της Εθνοφρουράς, Αντόν Γκερασένκο. Περίπου 90 αστυ τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δέκα νοσηλεύονταν χθες το βράδυ σε σοβαρή κατάσταση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση