Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο
Αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο

Αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο

Ένας άνδρας των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και περί τους 100 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στις χειρότερες συγκρούσεις που γνώρισε το Κίεβο ύστερα από την του 2013-2014, το περίφημο «Ευρωμεϊντάν», το οποίο οδήγησε στην ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Αυτήν τη φορά, όμως, οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής σηματοδοτούσαν ένα βαθύ ρήγμα στο φιλοευρωπαϊκό μπλοκ. Αφορμή για τις χθεσινές ταραχές στάθηκε η επί της αρχής ψήφιση, από το ουκρανικό , κυβερνητικού νομοσχεδίου που παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές του τονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χς, το οποίο ελέγχεται από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Η ευρεία αποκέντρωση στην ανατολική Ουκρανία ήταν ένας από τους όρους για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία που συνομολογήθηκε στο της Λευκορωσίας, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ωστόσο, οι πιο σκληροί εθνικιστικοί κύκλοι στο Κίεβο αντιμετώπισαν το νομο ως δείγμα ενδοτισμού του Ουκρανού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, έναντι του Ρώσου ομολόγου του, , και αντέδρασαν δυναμικά εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις χθεσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έπαιξε το ακροδεξιό αντισημιτικό κόμμα Σβόμποντα () του Ολέγκ Τιάγκνιμποκ, το οποίο έδρασε ως δύναμη κρούσης εναντίον των φιλορώσων στη διάρκεια του «Ευρωμεϊντάν» και εκπροσωπείται με έξι βουλευτές στο . Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο «Δεξιός Τομέας», μια ανοιχτά παραστρατιωτική ακροδεξιά οργάνωση, με έναν .

Οπως κατήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, οι υπερεθνικιστές διαδηλωτές έριξαν χειροβομβίδες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που προστάτευαν το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 25χρονος άνδρας της Εθνοφρουράς, Αντόν Γκερασένκο. Περίπου 90 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δέκα νοσηλεύονταν χθες το βράδυ σε σοβαρή κατάσταση.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση