Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ελεύθερος αφέθηκε ο συλληφθέντας μετά την επίθεση στο Βερολίνο – Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης
Ελεύθερος αφέθηκε ο συλληφθέντας μετά την επίθεση στο Βερολίνο – Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης

Ελεύθερος αφέθηκε ο συλληφθέντας μετά την επίθεση στο Βερολίνο – Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης

Eλεύθερος αφέθηκε από τις γερμανικές αρχές ο Πακιστανός που συνελήφθη το βράδυ της χθεσινής ς στο Βερολίνο, που στοίχισε τη ζωή σε 12 άτομα και είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 50.

«Η έρευνα μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργήσει αιτίες για άμεση υποψία κατά του κατηγορουμένου», σχολίασε το γραφείο του εισαγγελέα σε ανακοίνωση.
Το γραφείο του αρμόδιου παράγοντα ανέφερε, επίσης, ότι ο ύποπτος αρνήθηκε ότι έχει ανάμειξη στο συμβάν και προσέθεσε ότι είχε καταστεί αδύνατο να εντοπισθεί ο οδηγός του φορτηγού μέσω αυτοπτών μαρτύρων μετά την .

Κατ' επέκταση, παραμένει αμφίβολο εάν ο δράστης της επίθεσης βρισκόταν στο όχημα την στιγμή, που το φορτηγό έπεσε στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Αρχικά, είχε δημιουργηθεί σύγχυση για το εάν ο συλληφθέντας ήταν το πρόσωπο πίσω από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Το ίδιο υποστήριξε και ο προϊστάμενος της γερμανικής εισαγγελίας, προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ο δράστης της επίθεσης έδρασε μόνος του ή είχε συνεργούς, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει βίντεο με ανάληψη ευθύνης. «Μέχρι το απόγευμα θα γνωρίζουμε εάν ο συλληφθείς είναι ο δράστης της επίθεσης», δήλωσε ο εισαγγελέας. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ο δράστης λάμβανε εντολές από αλλού», πρόσθεσε.

Ο συλλειφθείς, που αφέθηκε ελέυθερος είναι που είχε φτάσει στη ερμανία πριν από περίπου ένα χρόνο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές ασφαλείας της χς, πρόκειται για έναν άνδρα 23 ετών με καταγωγή από το Πακιστάν και με το όνομα Naved. B. Μάλιστα ήταν γνωστός στις αρχές για πλημμελήματα, είχε κάνει στο παρελθόν χρήση διαφορετικών ονομάτων και διέμενε στο κέντρο φιλοξενίας που βρίσκεται στο πρώην αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ στο Βερολίνο.

Ο Εσωτερικών της ερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, χαρακτήρισε το συμβάν «επίθεση». «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το περιστατικό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ήταν επίθεση», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ προσέθεσε πως το ISIS δεν έχει αναλάβει ακόμα ευθύνη για την επίθεση. Σημείωσε ακόμα ότι μόνο ορισμένα από τα θύματα έχουν αναγνωριστεί, ενώ 18 από τους 48 συνολικά τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην αναφορά της αστυνομίας επισημαίνεται επίσης ότι η απειλή ισλαμικής τρομοκρατίας παραμένει υψηλή χωρίς όμως αυτή να είναι συγκεκριμένη. Ο πραγματικός οδηγός του φορτηγού, που ήταν Πολωνός, βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό στη θέση του συνοδηγού και σύμφωνα με την αστυνομία δεν ήταν τελικά αυτός που οδηγούσε το όχημα. Τα ίχνη του, όπως δήλωσε ο Πολωνός ιδιοκτήτης του φορτηγού, Αριελ Ζουράφσκι, είχαν χαθεί από νωρίς τη Δευτέρα. «Δεν γνωρίζουμε τι του συνέβη», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρόκειται  για τον ξάδερφο μου, τον γνωρίζω από τότε που ήταν παιδί, μπορώ να δώσω εγγυήσεις για αυτόν», συμπλήρωσε.

Εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτηγού ανέφερε ότι η επαφή με τον 37χρονο οδηγό χάθηκε γύρω στις 4 το απόγευμα Ελλάδος και ότι σύμφωνα με δεδομένα από το , κάποιος είχε προσπαθήσει τρεις φορές να θέσει σε λειτουργία τη μηχανή, σαν να επιχειρούσε να μάθει να το οδηγά πριν από την εκκίνησή του στις 7:34 το απόγευμα τοπική ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, οι ειδικές δυνάμεις έκαναν έφοδο σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στο εγκατελελειμμένο αεροδρόμιο Τέμπελχοφ.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου θα παραμείνουν σήμερα κλειστές όπως ανακοίνωσε το , σε ένδειξη σεβασμού στα θύματα της επίθεσης. Οι υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση