Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εκβιασμός από Τραμπ με 800.000 ομήρους
Εκβιασμός από Τραμπ με 800.000 ομήρους

Εκβιασμός από Τραμπ με 800.000 ομήρους

ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΠΕΡΣΗ

Ο Λευκός Οίκος έχει σταματήσει να πληρώνει τους λογαριασμούς του νερού που καταναλώνει, ενώ οι πτέρυγές του είναι έρημες γιατί περίπου οι μισοί από τους υπαλλήλους του δεν πηγαίνουν στη δουλειά. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καθοδηγούν μέρα – νύχτα τα αεροπλάνα στα αμερικανικά χωρίς να αμείβονται, ενώ οι έλεγχοι ασφαλείας τροφίμων σε όλη τη χώρα έχουν σταματήσει γιατί έχει διακοπεί η χρηματοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας.

Οι διπλωμάτες που οργάνωσαν την περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Μέση Ανατολή το έκαναν αμισθί, οι άνδρες του Secret Service που προστατεύουν τον Αμερικανό πρόεδρο εργάζονται επίσης αμισθί, ενώ η κτηματαγορά έχει υποστεί ψυχρολουσία, γιατί η κρατική υπηρεσία που χορηγεί στεγαστικά δάνεια είναι κλειστή.

Στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι, τα μηχανήματα ελέγχου ασφαλείας λειτουργούν σε περιορισμένες βάρδιες, γιατί όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, που υποχρεούνται να προσέλθουν αν και απλήρωτοι, δηλώνουν ασθένεια. Βιβλιοθήκες και μουσεία έχουν βάλει προσωρινά λουκέτο, εθνικά πάρκα λειτουργούν χωρίς προσωπικό, με τα σκουπίδια και τις ακαθαρσίες στις τουαλέτες να ξεχειλίζουν.

Τα κουπόνια τροφίμων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος παρά μόνο τον μισθό τους ζητούν χρήματα από φίλους και γνωστούς, χάνουν τις δόσεις των δανείων τους, μερικοί χάνουν και τον ύπνο τους. Τα 3,4 εκατομμύρια Αμερικανών που χρησιμοποιούν κουπόνια τροφίμων για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες κινδυνεύουν να πεινάσουν (για την ώρα το κενό της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης καλύπτεται από τις πολιτείες), ενώ κάθε είδους παραβατικότητα βρίσκει μοναδική ευκαιρία να ανθήσει: δεν λειτουργεί ούτε η υπηρεσία κεφαλαιαγοράς, ούτε η υπηρεσία ς καταναλωτή, ούτε η υπηρεσία ελεγκτών περιβάλλοντος, ούτε καν η .

Σε συνθήκες πολιτικής ομαλότητας, η κατάσταση αυτή θα ήταν εφιάλτης κάθε προέδρου. Στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, αντιθέτως, ο πρόεδρος είναι αυτός που την προκάλεσε. Περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι πληρώθηκαν τελευταία φορά τον Δεκέμβριο, πριν ο Τραμπ αποφασίσει να τους κρατήσει ομήρους για να πιέσει το Κογκρέσο να του χορηγήσει κονδύλια 5,7 δισ. δολαρίων. Ο Τραμπ δηλώνει ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την ασφάλεια των συνόρων και την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Το ποσό που ζητεί είναι μόνο η αρχή, αφού συνολικά το κόστος του τείχους που ονειρεύεται ξεπερνάει τα 70 δισ. δολάρια.

Οι Δημοκρατικοί αρνούνται, με αποτέλεσμα οι Ρεπουμπλικανοί να επιμένουν στη μερική διακοπή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 21 ημερών, που είχε σημειωθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να ξεκλειδώσει κονδύλια για το τείχος χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου – κίνηση που είναι βέβαιο ότι θα προσβληθεί δικαστικά, αφού, όπως επιβεβαιώνουν οι δήμαρχοι των παραμεθόριων περιοχών, δεν συντρέχει καμία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.


Κλειστόν, λόγω σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η απογοήτευση του μικρού έξω από τον ζωολογικό κήπο της Ουάσιγκτον είναι μία από τις πιο «αθώες» συνέπειες της ομηρίας 800.000 εργαζομένων από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών

Το ενδεχόμενο να υφαρπάξει ο Τραμπ εξουσίες που δεν του αναλογούν έχει ανοίξει τη συζήτηση για το πού μπορεί να σταματήσει ένας πρόεδρος εφόσον δεν διστάζει να αναγορεύει τις δικές του πολιτικές προτεραιότητες σε έκτακτη ανάγκη. Ενώ όμως κάποιοι διερωτώνται πού θα φθάσει ο Τραμπ, αν περάσει ο εκ του, άλλοι εστιάζουν την προσοχή στο πώς η χώρα δεν θα αποκτήσει ποτέ άλλον τέτοιο πρόεδρο. Ολο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι η απαλλαγή των ΗΠΑ από τον Τραμπ ή τους μελλοντικούς μιμητές του περνάει, μεταξύ άλλων, μέσα από τον εκδημοκρατισμό των αμερικανικών εκλογικών διαδικασιών. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη των Αντιπροσώπων όταν συνεδρίασε πρώτη φορά υπό τη νέα πλειοψηφία των Δημοκρατικών, στις αρχές Ιανουαρίου, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Το νομοσχέδιο «ζητεί» να εγγράφονται αυτόματα οι ενήλικοι στους εκλογικούς καταλόγους, να καθιερωθεί αργία την ημέρα των εκλογών, να μην χρεώνονται ταχυδρομικά τέλη στις επιστολικές ψήφους, να επιτρέπεται η ψηφοφορία επί 15 ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών και να σταματήσουν οι αυθαίρετες αναθεωρήσεις των εκλογικών καταλόγων, που αποκλείουν ψηφοφόρους χωρίς να είναι σαφές το γιατί. Επίσης, περιορίζει τον ρόλο του πολιτικού χρήματος και καταργεί τη χάραξη εκλογικών περιφερειών με κομματικά κριτήρια, η οποία έχει δημιουργήσει περιφέρειες σε σχήματα φιορδ, στρεβλώνοντας, μερικές φορές σε ακραίο βαθμό, τα εκλογικά αποτελέσματα.

Το νομοσχέδιο δεν θα έχει καμία τύχη στη ερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά δείχνει τον δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα προκειμένου η σύσταση του Κογκρέσου και η ταυτότητα του ενοίκου του Λευκού Οίκου να αντανακλούν κάπως περισσότερο τη λαϊκή βούληση. Ηδη, μερικές πολιτείες έχουν προχωρήσει ανεξάρτητα, καταργώντας τις εκλογικές περιφέρειες-φιορδ, ενώ σε άλλες γίνονται βήματα για την ένταξη στο εκλογικό σώμα μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού. Από την περασμένη εβδομάδα, 1,4 εκατ. που έχουν αποκλειστεί από τους εκλογικούς καταλόγους της Φλόριντα, επειδή είχαν εκτίσει ποινή ς, έχουν δικαίωμα επανεγγραφής, έπειτα από την απόφαση δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος διεξάγεται σκληρή μάχη για το πόσο μακριά πρέπει να φθάσουν τα αιτήματα για εμβάθυνση της δημοκρατίας – αλλά κάθε νέα ημέρα διακυβέρνησης Τραμπ πείθει όλο και περισσότερους για το πόσο αναγκαίος είναι ο στόχος αυτός.

Στο διάγγελμα, με το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να προβάλει την αναγκαιότητα της κατασκευής τείχους κατά μήκος του Ρίο κράντε, επικαλέστηκε υπαρκτά, σοβαρά προβλήματα, ερμηνεύοντάς τα με τρόπο που απέχει από την πραγματικότητα και προτείνοντας αναποτελεσματικές λύσεις.

Μίλησε, παραδείγματος χάρη, για το συναίσθημα των Αμερικανών, που υποφέρουν από την κρίση των ναρκωτικών και των οπιούχων φαρμάκων, παραλείποντας να αναφέρει ότι τα περισσότερα φθάνουν στη χώρα από επίσημα συνοριακά περάσματα, τα οποία θα συνεχίσουν να υπάρχουν ακόμη και αν κατασκευαστεί το υποτιθέμενο τείχος. Ακόμη περισσότερο, απέφυγε τη συζήτηση για τις ευθύνες των φαρμακευτικών εταιρειών και για τον ρόλο της βαθιάς κοινωνικής κρίσης στην εξάρτηση μερίδας Αμερικανών από οπιούχα σκευάσματα. Μίλησε επίσης με δραματικούς τόνους για την εγκληματικότητα, ένα υπαρκτό και πολύ σοβαρό πρόβλημα σε πολλές περιοχές της χώρας, χωρίς να αναφέρει τα επίσημα στοιχεία, που δείχνουν ότι η εγκληματικότητα των μεταναστών στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερη από εκείνη των γηγενών. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο: έπεισε μόνο τους οπαδούς του.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση