Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εκτοξεύθηκε με προορισμό τον Αρη το «Βαρύ Γεράκι»
Εκτοξεύθηκε με προορισμό τον Αρη το «Βαρύ Γεράκι»

Εκτοξεύθηκε με προορισμό τον Αρη το «Βαρύ Γεράκι»

Εκτοξεύθηκε πό το διστημικό κέντρο «» της ο «Falcon Heavy», ένας από τους ισχυρότερους πύραυλους που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, ξεκινώντας το παρθενικό του δι με προορισμό τον πλανήτη Άρη, σε μία ιστορική ημέρα για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Ο – μαμούθ έχει ύψος 70 μέτρα και 27 κινητήρες και θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη για ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Επίσης θα μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 63.800 κιλά σε μια τροχιά γύρω από την και 16.800 κιλά στον Κόκκινο Πλανήτη, σύμφωνα με την εταιρεία SpaceX, του Έλον Μασκ. Σύμφωνα με τον Μασκ, οι ικανότητες του «Γερακιού» είναι μεγαλύτερες από διπλάσιες από εκείνες του δεύτερου ισχυρότερου πυραύλου, «Delta IV Heavy», και μάλιστα με μόλις το ένα τρίτο του κόστους του τελευταίου.

Παρότι είναι συνήθως αισιόδοξος στις προβλέψεις του, ο 47χρονος Έλον Μασκ αυτή τη φορά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποτύχει το εγχείρημα, καθώς υπάρχει πιθανότητα ο πύραυλος να εκραγεί – κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Μάλιστα, είχε δηλώσει πως οι πιθανότητες ς της εκτόξευσης είναι μόλις 50-50. Συγκεκριμένα, θα χρειαστούν 6μιση ώρες, για να γίνει γνωστό ότι όλα τα στάδια τις εκτόξευσης έχουν εξελιχθεί με .

To παράθυρο εκτόξευσης του Falcon Heavy άνοιξε στις 20:30 ώρα Ελλάδος. Μετά την εκτόξευση, ο πύραυλος θα βρεθεί για έξι ώρες σε τροχιά, για να αποδείξει πως μπορεί να παραδώσει ένα φορτίο. Στη συνέχεια, όταν προσεγγίσει τον Άρη, θα απελευθερώσει το «Tesla Roadster», το σπορ αυτοκίνητο Tesla του ίδιου του Μασκ, με μία «κούκλα» ντυμένη με στολή αστροναύτη στη θέση του οδηγού, σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο, η οποία φτάνει μέχρι και τον Κόκκινο Πλανήτη. Εντούτοις, δεν αποκλείεται και η περίπτωση να πάει κάτι στραβά και τελικώς να καταλήξει στην επιφάνεια του πλανήτη. Η εκτόξευση του πυραύλου πραγματοποιήθηκε υπό τη μουσική υπόκρουση του διάσημου τραγουδιού του Ντέιβιντ Μπάουι, Space Oddity.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση