Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εκτόξευση αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία
Εκτόξευση αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία

Εκτόξευση αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία

Από 650.000 έως 750.000 υπολογίζει η γερμανική κυβέρνηση τις νέες αιτήσεις ασύλου φέτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ». Η μεγάλη αύξηση των αφίξεων βρίσκεται στην κορυφή της γερμανικής επικαιρότητας, με τους Γερμανούς δημοσιογράφους να μεταδίδουν δραματικές περιγραφές του καραβανιού προσφύγων σε διάφορους σταθμούς του ταξιδιού, από την Κω, η οποία ως επί το πλείστον παρουσιάζεται ως αφιλόξενη, έως τον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, στα Σκόπια, ο οποίος περιγράφεται ως ζούγκλα.

Αυτό που έχει εντείνει τη φυγή των μεσαίων τάξεων της Συρίας και του Ιράκ, αλλά και όσων Αφγανών μπορούν να βρουν τα χρήματα για το ταξίδι, είναι η επιδείνωση των συνθηκών στις χώρες τους.

Είναι απολύτως σαφές από τις συνεντεύξεις με τους πρόσφυγες ότι η ανακοπή του προσφυγικού ρεύματος δεν απαιτεί μαγικό ραβδί που αίφνης θα φέρει το οικονομικό επίπεδο των χωρών τους στο επίπεδο της Ευρώπης. Αυτό που απαιτείται είναι να αποκτήσουν ασφάλεια και στοιχειώδη προοπτική. Μιλώντας για τις λύσεις του προσφυγικού, πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης οφείλουν να καταβάλουν ουσιαστικές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των χωρών καταγωγής των προσφύγων. Στις προσπάθειες δε που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάσχεση του προσφυγικού κύματος, αντιτάσσουν ότι οι συζητήσεις περιστρέφονται μόνο γύρω από τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για τη και τη φροντίδα τους.

Στη Γερμανία, το περιοδικό Spiegel επέκρινε την καγκελάριο Aγκελα για το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ούτε καν σ’ αυτά τα θέματα. «Πρέπει να προστεθούν και άλλες βαλκανικές χώρες στον κατάλογο των ασφαλών (άρα να απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου όσων κατάγονται από τις χώρες αυτές); Είναι σωστό να διαχωρίζονται οι αιτούντες άσυλο αμέσως μόλις φθάνουν στη Γερμανία ανάλογα με το αν φαίνεται να είναι θεμιτό το αίτημά τους ή όχι; Αν αλλάξει το σύστημα παροχών που δίδονται στους πρόσφυγες θα αποτραπεί η είσοδός τους; Και το βασικότερο, βρίσκεται η Γερμανία στα όρια της αντοχής της ή όχι;» ερωτά ο σχολιαστής Φλόριαν Γκάθμαν. «Θα θέλαμε να ξέρουμε τι πιστεύει για τα θέματα αυτά η Αγκελα Μέρκελ, αλλά η καγκελάριος σιωπά».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση