Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εκτός ελέγχου η είσοδος προσφύγων στη Γερμανία
Εκτός ελέγχου η είσοδος προσφύγων στη Γερμανία

Εκτός ελέγχου η είσοδος προσφύγων στη Γερμανία

Σφοδρές προξένησε η πρόταση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ για εξέταση-εξπρές των αιτήσεων ασύλου στα σύνορα και άμεση αποπομπή όσων δεν πληρούν τα κριτήρια. Με τα σημερινά δεδομένα, οι του Ντε Μεζιέρ είναι εκτός πραγματικότητας, αφού, όπως αποκαλύπτεται, οι αρχές στα γερμανικά σύνορα συχνά δεν καταφέρνουν καν να καταγράψουν όλους τους εισερχόμενους, πόσο μάλλον να εξετάζουν επιτόπου αιτήσεις ασύλου.

Οπως αποκάλυψε χθες το περιοδικό Spiegel, με βάση έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών, η γερμανική ανακοινώνει ως νέες μόνο όσους πρόσφυγες καταγράφει, αλλά αυτοί είναι μόνο ένα μέρος, ενδεχομένως και το ένα τρίτο, όσων πραγματικά φθάνουν στη χώρα. «Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής ς ανέφερε σε με υπηρεσιακούς παράγοντες ότι “λόγω έλλειψης χρόνου και νομικών κωλυμάτων”, μόλις ένας στους τρεις νεοαφιχθέντες καταγράφεται όπως προβλέπεται, δηλαδή με λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, μέτρηση ύψους και φωτογράφιση. Οι υιποι λίγο πολύ στέλνονται με συνοπτικές διαδικασίες στις υπηρεσίες υποδοχής», γράφει το περιοδικό.

«Δημιουργούμε την ψευδαίσθηση ότι έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», είπε στο περιοδικό αξιωματούχος. «Αλλά ο έλεγχος έχει χαθεί προ πολλού». Ισως έτσι εξηγούνται οι αποκλίσεις στους αριθμούς νεοεισερχομένων που παρατηρούνται στις επίσημες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τα έγγραφα που είδε το Spiegel, τις πρώτες τέσσερις ημέρες της περασμένης εβδομάδας η αστυνομία της ς ενημέρωσε τα κεντρικά στο Πότσνταμ ότι εισήλθαν 32.000 άτομα, αλλά στις επίσημες ανακοινώσεις για το ίδιο διάστημα αναφέρθηκαν 10.000 .

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των βαυαρικών αρχών, στη Βαυαρία εισήλθαν τον Σεπτέμβριο 270.000 ώς 280.000 άτομα. Εν συγκρίσει αναφέρεται ότι ολόκληρο το 2014 οι αφίξεις στη Γερμανία ήταν περίπου 200.000.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Ντε Μεζιέρ προτείνει να ισχύσουν στα χερσαία σύνορα συνθήκες… αεροδρομίων. «Στα μπορούμε να κρατήσουμε κάποιον, να ελέγξουμε αν η αίτηση ασύλου είναι προφανώς αστήρικτη και να τον στείλουμε πίσω», είπε ο Ντε Μεζιέρ στο κρατικό ραδιόφωνο του Βερολίνου RBB.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση