Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Έκτακτη Σύνοδο για το Brexit συγκαλεί ο Τουσκ
Έκτακτη Σύνοδο για το Brexit συγκαλεί ο Τουσκ

Έκτακτη Σύνοδο για το Brexit συγκαλεί ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε απόψε ότι συγκαλεί Σύνοδο Κορυφής για το Brexit την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω μια Σύνοδο για το Brexit την Πέμπτη», πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο Τουσκ.

«Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη , συμπεριλαμβανομένου και του backstop (σ.σ. το λεγόμενο “δίχτυ ασφαλείας” για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία), αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση της ς από τη βρετανική πλευρά», πρόσθεσε.

«Καθώς ο εξαντλείται, θα συζητήσουμε, επίσης, το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία», τόνισε.

Νέο κύκλο συζητήσεων με την επιζητεί η Μέι μετά την αναβολή της ψηφοφορίας

Την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit, με το επιχείρημα ότι αυτή αναμενόταν να απορριφθεί με «σημαντική διαφορά» ανακοίνωσε και επισήμως ενώπιον του κοινοβουλίου, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία – κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία», είπε η Τερέζα Μέι.

 

«Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή». Η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη διευθέτηση του θέματος των ιρλανδικών συνόρων.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της να αναβάλει την ψηφοφορία, η Μέι είπε στους βουλευτές ότι εάν θέλουν με εναλλακτική συμφωνία με την , πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με τα μειονεκτήματα των επιλογών τους, δηλαδή ένα δεύτερο δημοψήφισμα, την παραμονή στην ενιαία αγορά και ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Θέλει το κοινοβούλιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit» διερωτήθηκε η Μέι. «Εάν ναι, θέλει να το κάνει μέσω της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ; Εάν η απάντηση είναι ναι και νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας του σώματος, τότε θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς». «Διότι δεν θα υπάρξει μακροχρόνιο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές». Η Βρετανίδα πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα «συζητήσει» με τους Ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες τις «ανησυχίες» του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία του Brexit.

«Θα πάω να συναντήσω τους ομολόγους μου άλλων κρατών μελών της ΕΕ για να συζητήσω μαζί τους τις ανησυχίες που διατύπωσε αυτό το σώμα» επεσήμανε μιλώντας στη Βουλή. Προειδοποίησε επίσης τους βρετανούς βουλευτές που θέλουν τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ότι θα πρέπει έντιμα να παραδεχθούν ότι μία τέτοια προοπτική θα απειλούσε με διχασμό το Ηνωμένο Βασίλειο και σε σημαντική απώλεια της πίστης στην δημοκρατία μας.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή της εξετάζει προσεκτικά νέους τρόπους για να «ενισχύσει» τις εξουσίες της Βουλής των Κοινοτήτων σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας» backstop) για τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Αγνωστη η ημερομηνία της νέας ψηφοφορίας
Όσον αφορά στην ημερομηνία που θα διεξαχθεί η νέα κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το Brexit, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε ότι αυτό  θα εξαρτηθεί από το πότε η Τερέζα Μέι θα λάβει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται για να ικανοποιήσει τους βουλευτές της.

Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να καθυστερήσει το Brexit, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Μέι δεν θα ακολουθούσε τη διαδικασία να προσπαθήσει να εξασφαλίσει επιπλέον εγγυήσεις από την ΕΕ αν δεν πίστευε ότι μπορεί να της λάβει.

«Δεν πιστεύω ότι η πρωθυπουργός έχει ορίσει ημερομηνία (για τη ψηφοφορία)…πιστεύω ότι αυτό που είναι σημαντικό, όπως έχει πει σε αρκετές περιπτώσεις, είναι να λάβει τις διαβεβαιώσεις που η Βουλή των Κοινοτήτων χρειάζεται, οπότε η διαδικασία θα μας καθοδηγήσει», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος.

Πτώση της λίρας

Η αναβολή οδήγησε αμέσως σε πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας. Μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι το καταστροφικό σενάριο για τους οικονομικούς κύκλους της Βρετανίας.

Αντίδραση

Ο ηγέτης της ς της Βρετανίας εκτίμησε σήμερα ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει τον έλεγχο» των εξελίξεων και είναι «αποδιοργανωμένη», μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία για το Brexit και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να «συζητήσει» με τους Ευρωπαίους ομολόγους της τις «ανησυχίες» του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο τόνισε ότι αν η Μέι δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει “εκείνους που μπορούν” να κυβερνήσουν, αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα.

«Η πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει μια τελευταία ευκαιρία για να σώσει τη συμφωνία», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών. Δεν έχει κανένα νόημα, πρόσθεσε, να φέρει την ίδια συμφωνία, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το να φέρει την ίδια, πρόχειρη συμφωνία δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη ελαττώματά της, ούτε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές όλων των κομμάτων, σχολίασε.

Να έχουν λόγο οι βουλευτές

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν «ορθό» να δοθεί στους βουλευτές η δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα αναβληθεί ή όχι η προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

«Σε κάθε πολιτισμένο και ώριμο που σέβεται τους άλλους, το να επιτρέπεται στη Βουλή να έχει λόγο θα ήταν η σωστή και, τολμώ να πω, η προφανής πορεία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί», είπε ο Μπέρκοου μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε πάντως ότι μολονότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει μονομερώς την ψηφοφορία, ο ίδιος με μεγάλη του χαρά θα διευκόλυνε τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το θέμα αυτό.

: Ολο και πιο πιθανό ένα άτακτο Brexit

Μια πολυδάπανη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία είναι ολοένα περισσότερο πιθανή, εκτίμησε η Ναταλί Λουαζό, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης, λίγο μετά την ανακοίνωση από την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι της αναβολής της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

«Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι παρά τις τελευταίες εξελίξεις, μια απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης είναι όλο και πιο πιθανή» τόνισε σε βουλευτές η Λουαζό.

«Ο κίνδυνος μιας μη-συμφωνίας εξόδου θα είναι επίσης μια έξοδος που θα είναι αναμφίβολα εξαιρετικά δαπανηρή για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα είναι επιζήμια και για την ΕΕ».

«Κάποιοι επεξεργάζονται άλλα σενάρια και η σύγχυση στο Λονδίνο παραμένει ιδιαίτερα έντονη», πρόσθεσε.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση