Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εκρηξη προκάλεσε κατάρρευση κάστρου
Εκρηξη προκάλεσε κατάρρευση κάστρου

Εκρηξη προκάλεσε κατάρρευση κάστρου

Η παλαιά πόλη του Χαλεπίου, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει υποφέρει από τον εμφύλιο της Συρίας, δέχθηκε χθες άλλο ένα μεγάλο πλήγμα, καθώς τμήμα του τείχους, το οποίο περιφράσσει το κάστρο της πόλης, κατέρρευσε μετά από έκρηξη. Την ακολούθησαν σφοδρές μάχες ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Τα μέτωπα στην ιστορική πόλη, που πριν τον πόλεμο ήταν εμπορική καρδιά της Συρίας, έχουν παγώσει, χωρίζοντας το Χαλέπι στα δύο. Οι ανατολικές συνοικίες ελέγχονται από τους αντάρτες, ενώ οι δυτικές από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αντάρτες για να προωθηθούν είναι η διάνοιξη σηράγγων, μέσω των οποίων μεταφέρονται πίσω από τις γραμμές του στρατού.

Εξαπολύοντας την επίθεση, οι αντάρτες συνηθίζουν να ανατινάζουν τη σήραγγα προκειμένου να μη χρησιμοποιηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση από στρατιώτες. Αυτό συνέβη χθες, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Δαμασκού. Αντιθέτως, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτίμησε ότι η σήραγγα των ανταρτών ανατινάχθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, τμήμα του τείχους του 13ου αιώνα έγινε σωρός από πέτρες, ενώ οι μάχες για το κατεστραμμένο Χαλέπι συνεχίζονται.

Ο συριακός εμφύλιος έχει κοστίσει 230.000 ζωές από το 2011, ενώ πάνω από 4 εκατομμύρια έχουν διαφύγει στις γειτονικές χώρες. Περίπου 1,2 εκατομμύρια βρίσκονται στον Λίβανο, ο οποίος τους επιτρέπει να ανεγείρουν πρόχειρους καταυλισμούς σε γη που νοικιάζουν.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση