Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Συριακό
Εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Συριακό

Εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Συριακό

ια τρίτη κατά σειρά ημέρα, η Τουρκία βομβάρδισε χθες θέσεις Κούρδων ανταρτών στη Βόρεια Συρία, απειλώντας να ανατινάξει την εύθραυστη διεθνή συμφωνία για κατάπαυση των εχθροπραξιών. Την εκρηκτική στο Συριακό ήρθαν να φορτίσουν ακόμη περισσότερο οι φονικοί βομβαρδισμοί μιας κλινικής των ιατρών Χωρίς Σύνορα, ενός παιδικού νοσοκομείου και ενός υ, στον συριακό βορρά. Eνδεικτική είναι η πρόταση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για κάποιου είδους ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν στόχους της κουρδικής πολιτος Ομάδες Λαϊκής Αυτοάμυνας (YPG) το περασμένο Σάββατο. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι επρόκειτο για απαντητικά σε επίθεση που δέχθηκε μεθοριακό φυλάκιο του τουρκικού στρατού από Κούρδους αντάρτες. Οπως αναγνώρισε, ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, βασικός στόχος της Αγκυρας είναι να ανακόψει την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων γύρω από το και να εμποδίσει την ενο των εδαφών που ελέγχουν οι Κούρδοι στον συριακό Βορρά.

Δηλώσεις Νταβούτογλου

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, εν πτήσει προς το Κίεβο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους να καταλάβουν την Αζάζ, στη Βόρεια Συρία, απειλώντας τους με «σκληρότατη απάντηση» αν επιχειρήσουν εκ νέου να προσεγγίσουν την πολιορκημένη κωμόπολη.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε τους Κούρδους να μην επιχειρήσουν να επεκταθούν ανατολικά του και δυτικά του Ευφράτη.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση