Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εκλογές το φθινόπωρο στην Τουρκία
Εκλογές το φθινόπωρο στην Τουρκία

Εκλογές το φθινόπωρο στην Τουρκία

Πρόωρες εκλογές το προσεχές φθινόπωρο προκειμένου να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο της Τουρκίας επέλεξε ο πρόεδρος, Ταγίπ , ύστερα από την άγονη ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό ς ς που είχε ο εντολοδόχος Αχμέτ ταβούτογλου με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Υστερα από την αποτυχία των προσπαθειών για σχηματισμό ς, οφείλουμε να βρούμε μια λύση με βάση τη βούληση του λαού, επομένως βαδίζουμε ταχέως προς εκλογές, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους» είπε ο στη διάρκεια ομιλίας του, στην Αγκυρα, η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο κυβερνά την Τουρκία από το 2002, απέτυχε για πρώτη φορά να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, καθώς ήρθε μεν πρώτο, αλλά περιορίστηκε στο 41% των ψήφων. Ακολούθησαν εβδομάδες εντατικών διαβουλεύσεων του ταβούτογλου με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο την Τρίτη, όταν αποκλείστηκε οριστικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το δεξιό, εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ (Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης), τον πιο «φυσικό», δυνητικό σύμμαχο του ΑΚΡ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Νταβούτογλου επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ερντογάν, ο οποίος, βάσει του τουρκικού συντάγματος, είχε δύο επιλογές: είτε να μεταβιβάσει την εντολή στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγό του δεύτερου κόμματος, του κεμαλικού CHP, είτε να προχωρήσει σε νέων εκλογών.

Παρότι η πολιτική παράδοση της Τουρκίας ήθελε την εντολή να περνάει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, ο Ερντογάν ξέκοψε κάθε σχετική ιδέα, σε επικριτικό, έναντι του CHP, τόνο: «Δεν έχω χρόνο να χάσω με αυτούς που δεν γνωρίζουν καν τη διεύθυνση του Μπεστέπε» δήλωσε κατά τη χθεσινή ομιλία του, αναφερόμενος στο προεδρικό του μέγαρο, στην Αγκυρα. Ο Κιλιτσντάρογλου αρνείται να επισκεφθεί το νέο προεδρικό μέγαρο, το οποίο έχει επικριθεί ως «φαραωνικών» διαστάσεων από την αντιπολίτευση και οργανώσεις της ς των πολιτών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση