Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Εκλογές ΗΠΑ: Η πλειοψηφία δεν μεταφράζεται σε νίκη
Εκλογές ΗΠΑ: Η πλειοψηφία δεν μεταφράζεται σε νίκη

Εκλογές ΗΠΑ: Η πλειοψηφία δεν μεταφράζεται σε νίκη

Μια ιδιαιτερότητα της αμερικανικής πολιτικής, το γεγονός ότι οι περισσότερες ψήφοι δεν ισοδυναμούν αυτομάτως με πλειοψηφία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική παράμετρος της σημερινής αναμέτρησης.

Ο υποψήφιος που θα κερδίσει την πλειοψηφία στις πολιτείες με τους περισσότερους εκλέκτορες μπορεί να αναδειχθεί πρόεδρος ακόμη και αν συνολικά υπολείπεται σε αριθμό ψήφων.

Σε αυτή την ιδιαιτερότητα ποντάρει το επιτελείο του , εστιάζοντας κυρίως στη και τη Βόρεια Καρολίνα. Οι δύο αυτές πολιτείες εκλέγουν συνολικά 44 εκλέκτορες επί συνόλου 538, ενώ το αποτέλεσμά τους είναι αδύνατον να προβλεφθεί με τα υπάρχοντα δημοσκοπικά εργαλεία, καθώς οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι βρίσκονται πολύ κοντά, ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των εκλογέων για τρίτους υποψηφίους, στοιχείο που προσθέτει ένα ακόμη πέπλο αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Politico, αν ο Τραμπ επικρατήσει στη και στη Βόρεια Καρολίνα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες προηγείται στην Αϊόβα και το Οχάιο, χρειάζεται μόλις 11 εκλέκτορες για να κατακτήσει την προεδρία. Οι ψήφοι αυτές θα μπορούσαν να προέλθουν από τη , στην οποία η Κλίντον προηγείται κατά 6 μονάδες, ή από το Μίσιγκαν, μια πολιτεία με ευρύτατη δεξαμενή «κρυμμένων» λευκών ψηφοφόρων. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το βράδυ ο πρόεδρος επέλεξε το Μίσιγκαν προκειμένου να στείλει ένα τελευταίο μήνυμα υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.

Στις πολιτείες που έχουν πληγεί από την αποβιομηχάνιση, οι δυνητικοί ψηφοφόροι του Τραμπ (λευκοί χαμηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου) είναι πολύ περισσότεροι απ’ όσους συνήθως προσέρχονται στις κάλπες. Ομως, ανάλυση του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς αναφέρει ότι, ακόμη και αν φέτος η συμμετοχή της κατηγορίας αυτής ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αυξανόμενη κατά 22%, η Κλίντον θα διατηρήσει οριακό προβάδισμα.

«Οποιοδήποτε από τα σενάρια αυτά είναι γεμάτο δυσκολίες και προϋποθέτει ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τουλάχιστον μία πολιτεία που τείνει προς τους Δημοκρατικούς. Παρότι δεν είναι πολύ πιθανό να υλοποιηθεί, είναι πολύ πιο ρεαλιστικό από όσο υποδηλώνουν οι δημοσκοπήσεις που μετρούν τις προτιμήσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο», σχολιάζει το Politico.

Κάπως έτσι φθάνει στο τέλος της μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύθηκε όσο καμία άλλη από την ισχύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – για την παράκαμψη των καθιερωμένων καναλιών πολιτικής επικοινωνίας προς όφελος της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας αλλά και με στόχο τη διάδοση ασύστολων ψευδών.

Έρευνα της ιστοσελίδας BuzzFeed κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αρχιτεκτονική του και των διαφημίσεων AdSense της Google ενθαρρύνει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, με ένα παράδειγμα άκρως εντυπωσιακό για το αναγνωστικό κοινό της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Η έρευνα εντόπισε πάνω από 100 ιστοσελίδες φιλικές προς τον , των οποίων οι διαχειριστές βρίσκονται στην πόλη Βέλες της ΠΓΔΜ. Οι ιστοσελίδες, με ονόματα που δεν προδίδουν επ’ ουδενί την εθνικότητα των διαχειριστών τους, αναρτούν δημοσιεύσεις με τίτλους όπως «Οι προσευχές σας εισακούσθηκαν, η Χίλαρι θα δικαστεί το 2017». «Οι που διαχειρίζονται αυτές τις σελίδες δεν ενδιαφέρονται για τον Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε το δημοσίευμα. «Εχουν οικονομικά κίνητρα. Ενας χρήστης του εντός αποφέρει τέσσερις φορές περισσότερα διαφημιστικά απ’ ό,τι ένας χρήστης στον υπόλοιπο κόσμο. Και ο καλύτερος τρόπος να διακινηθεί μια ανάρτηση στο Facebook είναι να περιλαμβάνει εντυπωσιοθηρικό, συχνά ψευδές περιεχόμενο που ενδιαφέρει τους υποστηρικτές του Τραμπ».

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας - https://t.co/JM849o2FHY… -

  • Ολοκληρώθηκε η καταγραφή ζημιών από τον Ιανό στη Μαγνησία #καταγραφήζημιών - https://t.co/bPeff9HHH7 -

  • Προχωρά η μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με ΒΙΠΕ Αεροδρόμιο και Αλμυρό… - https://t.co/PBjKJ4twzm -

"Αλιεύοντας" την είδηση