Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εκλογές ΗΠΑ: 1 ημέρα για την κάλπη – Τι δείχνει η καταμέτρηση της πρόωρης ψήφου για τις πολιτείες- κλειδιά;
Εκλογές ΗΠΑ: 1 ημέρα για την κάλπη – Τι δείχνει η καταμέτρηση της πρόωρης ψήφου για τις πολιτείες- κλειδιά;

Εκλογές ΗΠΑ: 1 ημέρα για την κάλπη – Τι δείχνει η καταμέτρηση της πρόωρης ψήφου για τις πολιτείες- κλειδιά;

Λιγότερες πό 24 ώρες απομένουν για την ημέρα της κάλπης με τους περισσότερους Αμερικανούς να εύχονται απλώς αυτή η προεκλογική εκστρατεία να φτάσει στο τέλος της. Η εβδομάδα ξεκινά με ανατροπή στο τελευταίο λεπτό από το FBI, οικογενειακή υποστήριξη για τον Τραμπ αλλά και επικοινωνιακά παιχνίδια.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Το προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον είναι δημοσκοπικά κατοχυρωμένο λιγότερο από μία ημέρα πριν από την κάλπη με βάση όσες έρευνες γνώμης διενεργήθηκαν έως τις 6/11.

Η Δημοκρατική υποψήφια προηγείται με 7 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου λένε οι NBC News/SurveyMonkey, με 6% λέει το Πανεπιστήμιο Monmouth, με 5% υποστηρίζει δημοσκόπηση των Lucid/The Times-Picayune. Τρεις έως τέσσερις μονάδες προβάδισμα «δίνουν» στην Κλίντον οι υπόλοιπες δημοσκοπήσεις.

Οι IBD/TIPP επιμένουν, ωστόσο για προβάδισμα Τραμπ με 43% έναντι του 41% που συγκεντρώνει η αντίπαλός του. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος και για τους δύο υποψηφίους ανεξαρτήτως.

Τι λέει η πρόωρη κάλπη;

Αν και τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των πρόωρων ψήφων δεν ισοδυναμούν με ακριβή αντικατοπτρισμό του αποτελέσματος της ημέρας των εκλογών, αρκετές πολιτείες έχουν δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία για το πώς έχουν ψηφίσει οι πολίτες έως και τις 6 Νοεμβρίου.

Η αγωνία αφορά κυρίως τις μεγάλες πολιτείες και τα swing states. Ας δούμε, λοιπόν μερικά από τα αποτελέσματα:

  • Φλόριντα: Προβάδισμα της Κλίντον δείχνουν οι αριθμοί, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου οργάνου 2.435.699 καταλογογραφημένοι Δημοκρατικοί και 2.403.171 καταλογογραφημένοι Ρεπουμπλικανοί έχουν ψηφίσει. Οριακό προβάδισμα για την Χίλαρι, δηλαδή με 39,6% έναντι 36% του Τραμπ. Όπως είπαμε, οι αναποφάσιστοι θα αποφασίσουν. Το 2012, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα προηγείτο με 43% έναντι 40% του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του.
  • Βόρεια Καρολίνα: Στην πολιτεία αυτή τα πράγματα είναι κάπως πιο ξεκάθαρα. Συνολικά 3.183.492 άτομα ψήφισαν πρόωρα. Οι καταλογογραφημένοι Δημοκρατικοί «πρόωροι» ψηφοφόροι αγγίζουν το 41,7%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ρεπουμπλικανούς είναι 31,9%. Επίσης, έχουν ψηφίσει και 26,1% πολίτες δίχως κομματική σύνδεση.
  • Ούτα: Μπροστά με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους είναι ο (720.354), αφού οι Δημοκρατικοί που ψήφισαν πρόωρα αγγίζουν τους 176.687. Βέβαια, οι μη καταγεγραμμένοι στα κατάστιχα κάποιου κόμματος ψηφοφόροι, που προτίμησαν την πρόωρη κάλπη φτάνουν τους 615.002.

Τι γίνεται με τις υπόλοιπες πολιτείες- κλειδιά και swing states, αναρωτιόμαστε. Άγνωστο. Πολιτείες όπως το Οχάιο, η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουινσκόνσιν είτε έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά πρόωρης ψήφου είτε δε δημοσιεύουν την κομματική σύνδεση των ψηφοφόρων τους.

Αψηφώντας την

Από το 1980 κατά τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί αποφεύγουν με θρησκευτική ευλάβεια την αναφορά σε αποτελέσματα πριν κλείσουν επίσημα οι την ημέρα των εκλογών.

Το Slate και το Vice News, ωστόσο σε συν με την εταιρεία Votecastr, η οποία αποτελείται από βετεράνους των εκστρατειών του Ομπάμα και του Τζωρτζ Μπους Τζ., αψηφούν την πεπατημένη και σκοπεύουν να παρέχουν κιόλας από τις 8 το πρωί της Τρίτης real time αποτελέσματα για την πορεία των υποψηφίων σε κάθε πολιτεία.Όλα αυτά ενώ οι συνάδελφοί τους σε άλλα μεγάλα μέσα ενημέρωσης (βλ. CNN, Associated Press, Fox News κλπ.) θα βρίσκονται σχεδόν σε καραντίνα, αφού θα γνωρίζουν, αλλά θα αδυνατούν να δημοσιεύσουν την παραμικρή πληροφορία.

Τα τελευταία μηνύματα στο κλείσιμο της εκστρατείας

O υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσε ότι η νίκη του θα σηματοδοτήσει το τέλος του «διεφθαρμένου καθεστώτος της Ουάσιγκτον» από τη Σαρασότα.

«Το συμβόλαιό μου με τον Αμερικανό ψηφοφόρο ξεκινά με ένα σχέδιο να βάλουμε ένα τέλος στην διαφθορά της κυβέρνησης ώστε να απαλλάξουμε την χώρα μας – και να την απαλλάξουμε σύντομα – από τις ομάδες ειδικών συμφερόντων που εγώ γνωρίζω τόσο καλά» υπογράμμισε ο , υποστηρίζοντας ότι η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον «προστατεύεται από ένα απόλυτα μεροληπτικό σύστημα».

Η Κλίντον από την πλευρά της επέλεξε να αποστείλει ένα μήνυμα στους υποστηρικτές της μέσω της πράιμ τάιμ τηλες με ένα βίντεο στο οποίο δηλώνει «ότι ήταν μία μακρά εκστρατεία», η οποία ήταν «ελπιδοφόρα» και συμπεριέλαβε όλους ενάντια στην «σκοτεινή και διχαστική» εκστρατεία του αντιπάλου της, αν και αποφεύγει να κατονομάσει τον Τραμπ. Για δύο λεπτά η Κλίντον μιλά στο κοινό της καθισμένη σε ένα γραφείο, χωρίς άλλα πλάνα.

Το βράδυ της Κυριακής ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόουμι, δήλωσε πως η υπηρεσία εξέτασε προσεκτικά τα 65.000 email που αφορούσαν τη θητεία της Κλίντον στο State Department, και δεν εντόπισαν κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο.

«Τα συμπεράσματά μας σχετικά με τη θητεία της κυρίας Κλίντον παραμένουν τα ίδια. Ευχαριστώ θερμά τους επαγγελματίες του FBI που εργάστηκαν εξαιρετικά γρήγορα και μεθοδικά μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», προσέθεσε.

Η Κλίντον αντιμετώπισε κατηγορίες για πλημμελή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία. Μάλιστα αξιωματούχοι του FBI ανέφεραν σε δημοσιογράφους πως «η έρευνα ολοκληρώθηκε γρηγορότερα απ' ό,τι ελπίζαμε γιατί τα περισσότερα email ήταν ίδια με αυτά που είχαμε εξετάσει τον Ιούλιο».

Η πλευρά της Χίλαρι, όπως είναι φυσικό, πανηγυρίζει ενώ ο εμφανίζεται έξαλλος σε δελτία ειδήσεων, αφήνοντας αιχμές για την αξιοπιστία της έρευνας. «Πως είναι δυνατόν να εξετάσεις 65.000 email σε οκτώ μέρες; Κάτι βρωμάει εδώ…» ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μίσιγκαν το βράδυ της Κυριακής.

«Είναι πλέον στο χέρι του αμερικανικού λαού να αποδώσει δικαιοσύνη στην κάλπη», υποστήριξε ο Τραμπ από τη Σαρασότα της Φλόριντα. «Το σύστημα είναι διεφθαρμένο, αλλά τουλάχιστον το ξέρουμε», είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας διαδοχικούς υπαινιγμούς για την ακεραιότητα των παραγόντων της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

«Βγείτε εκεί έξω. Εννοώ ότι εγώ εκπλήρωσα το δικό μου μέρος, εργάστηκα», τόνισε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, για να παρακινήσει τους υποστηρικτές στου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση του FBI ερμηνεύθηκε από πολλούς ως η «ταφόπλακα» στην εκστρατεία Τραμπ, αφού το σκάνδαλο αυτό αποτέλεσε τον βασικό λόγο πτώσης της δημοτικότητας της Χίλαρι. Ήδη σε χθεσινή δημοσκόπηση, η Κλίντον φάνηκε να προηγείται κατά 3 μονάδες έναντι του Τραμπ, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί μετά την απαλλαγή της από τις κατηγορίες.

Διαφορετικό κοινό

Φαίνεται πως οι δύο υποψήφιοι στο κλείσιμο του αγώνα έχουν επιλέξει στοχευμένες εμφανίσεις, ποντάροντας στα δυνατά τους σημεία. Η Χίλαρι απευθύνεται σε μειονότητες, ξένους και φυσικά στις γυναίκες. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτή η στρατηγική της βγήκε σε καλό, αφού η μεγάλη στήριξη από Ισπανόφωνους που ψήφισαν για την Κλίντον μέσα στο σαββατοκύριακο, αύξησε σημαντικά τις πιθανότητές της να κατακτήσει την κομβικής σημασίας πολιτεία της Φλόριντα.

Ο Τραμπ από την άλλη απευθύνεται στον «μέσο Αμερικάνο», όπως συνχά λέει και ο ίδιος. Σύμφωνα με αναλυτές, το προφίλ του μέσου ψηφοφόρου Τραμπ είναι οι λευκοί άντρες χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση.  Μάλιστα οι αναλυτές αναφέρουν πως αν ο Τραμπ καταφέρει να «κερδίσει» σε αυτό το γκρουπ, ίσως αποτελέσει απειλή για την Χίλαρι, αφού πληθυσμιακά η ομάδα αυτή είναι μεγαλύτερη από λατίνους, αφρο-αμερικανούς και γυναίκες μαζί.

Ο Ντόναλντ φαίνεται να γνωρίζει τη δύναμη του κοινού αυτού, και δεν είναι τυχαίο πως απολαμβάνει στήριξης από αρκετές εθνικιστικές και νεο-ναζιστικές οργανώσεις, την οποία παρότι δεν έχει αναγνωρίσει, δεν έχει και απαρνηθεί.

Όσοι παρακολούθησαν προσεκτικά την προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, έχουν σίγουρα εντοπίσει το νέο πρόσωπο που παρουσιάζει ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα υβριστικά σχόλια για την Κλίντον έχουν σταματήσει εντελώς, ο λογαριασμός του στο Twitter έχει πολύ λιγότερη κινητικότητα, ενώ οι τοποθετήσεις του μοιάζουν πολύ πιο ήπιες.

Όλα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά συνειδητή επιλογή του νέου επικεφαλής ς επικοινωνίας της καμπάνιας Τραμπ, ο οποίος, μετά το βίντεο με τα σεξιστικά σχόλια του Ντόναλντ, αποφάσισε να αναδείξει το πιο ανθρώπινο πρόσωπο του μεγιστάνα.

Σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο Τραμπ, ο υποψήφιος αντιστέκεται σθεναρά στις αλλαγές, επιμένει να μην επενδύει σε διαδικτυακές διαφημίσεις αφού δηλώνει πως «δεν κάνουν καμιά ιδιαίτερη διαφορά», και θέλει να δουλεύει με  τους παλιούς του συνεργάτες, ακόμα και αν αυτό μπορεί να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα για την εκστρατεία του. Για παράδειγμα ο πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του, Τζέισον Μίλλερ, υπέβαλλε την παραίτησή του αφού κάμερες τον εντόπισαν σε στριπ κλαμπ στο Λας Βέγκας την παραμονή της τελευταίας τηλεμαχίας, όμως ο Τραμπ δεν την έκανε δεκτή. Μετά από πιέσεις όμως, επέλεξε έναν άλλο επικοινωνιολόγο από την ομάδα του για να ηγηθεί της εκστρατείας τις τελευταίες εβδομάδες.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση