Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εκδηλώσεις ανοικτές στους πολίτες για τη μελλοντική έρευνα και την επιστημονική αριστεία στην ΕΕ
Εκδηλώσεις ανοικτές στους πολίτες για τη μελλοντική έρευνα και την επιστημονική αριστεία στην ΕΕ

Εκδηλώσεις ανοικτές στους πολίτες για τη μελλοντική έρευνα και την επιστημονική αριστεία στην ΕΕ

Έως τις 26 Σεπτεμβρίου, οι πρώτες Ευρωπαϊκές Ημέρες Έρευνας και Καινοτομίας ξεκινούν στις . Αναμένεται να προσελκύσουν 4 000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων επιτρόπους, εκπροσώπους κυβερνήσεων, ερευνητές, πανεπιστημιακούς και επιχειρήσεις, οι οποίοι θα αποτιμήσουν τα επιτεύγματα της χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ ς και της ευρωπαϊκής επιστημονικής αριστείας  και θα συζητήσουν για τις μελλοντικές εξελίξεις στον εν λόγω τομέα.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει διάσκεψη πολιτικής, έκθεση με τίτλο «Science is Wonderful!» και τελετές απονομής βραβείων, όπως του υ «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας (iCapital, του υ κοινωνικής καινοτομίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας», καθώς και του βραβείου «Innovation Radar» (ραντάρ καινοτομίας).
Η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με τη 14η έκδοση της δημοφιλούς Ευρωπαϊκής Νύχτας των Ερευνητών στις 27 Σεπτεμβρίου, με εκδηλώσεις σε περισσότερες από 370 πόλεις σε 29 χώρες στην ΕΕ αλλά και σε γειτονικές χώρες, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ανακαλύψουν την επιστήμη με ελκυστικό τρόπο.
Ο Κάρλος Μοέδας, επίτροπος αρμόδιος για την , την επιστήμη και την καινοτομία, δήλωσε: «Η έρευνα και η καινοτομία είναι καίριας σημασίας για την επιτυχία της οικονομικής, οικολογικής και κοινωνικής μετάβασης που αντιμετωπίζουμε. Κατά συνέπεια, οι πρώτες Ημέρες Έρευνας και Καινοτομίας αποτελούν ευκαιρία να συναντηθούμε για να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης των κοινωνικών προκλήσεων, τόνωσης της καινοτομίας και ενεργοποίησης των επενδύσεων, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε το “Ορίζων Ευρώπη”, το επόμενο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία.»
Ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος αρμόδιος για την , τον πολιτισμό, τη και τον αθλητισμό, δήλωσε: «Η επιστήμη επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή. Πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών και η “Science is Wonderful!” προσφέρουν διασκεδαστικούς τρόπους συμμετοχής στην έρευνα και στην καινοτομία και μπορούν να εμπνεύσουν περισσότερους νέους να σπουδάσουν φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά, και να ακολουθήσουν ενδεχομένως ανάλογη σταδιοδρομία.»
 
Εκτός από τους επιτρόπους Νάβρατσιτς και Μοέδας, ο αντιπρόεδρος  Μάρος Σέφτσοβιτς και οι επίτροποι  Καρμένου Βέλα,  Φιλ Χόγκαν, και  Μαρίγια καμπριέλ θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνεται η 3η έκδοση των Δράσεων Falling Walls LabMarie SkłodowskaCurie, ένας επιστημονικός που προορίζεται για τους υποτρόφους των Δράσεων Μαρία Σκλοντόφσκα-Κιουρί (25 Σεπτεμβρίου).
Η Επιτροπή στηρίζει όλες αυτές τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο των δράσεων Μαρία Σκλοντόφσκα-Κιουρί (περισσότερες πληροφορίες στο παρόν ενημερωτικό δελτίο και στην πρόσφατη δημοσίευση.
Τέλος, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο επίτροπος Μοέδας θα συζητήσει τη σημασία της ευρωπαϊκής έρευνας και καινοτομίας για την οικονομία και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας στις .

 

"Αλιεύοντας" την είδηση