Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εκατοντάδες μουσουλμάνοι προσκυνητές ποδοπατήθηκαν στη Μέκκα
Εκατοντάδες μουσουλμάνοι προσκυνητές ποδοπατήθηκαν στη Μέκκα

Εκατοντάδες μουσουλμάνοι προσκυνητές ποδοπατήθηκαν στη Μέκκα

Τουλάχιστον 717 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 805 τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια προσκυνήματος στη Μέκκα το πρωί της Πέμπτης, πρώτης ημέρας μίας εκ των σημαντικότερων γιορτών του Ισλάμ.

Εκατομμύρια προσέρχονται στη Μέκκα για τον εορτασμό του Αΐντ αλ Αντχα. Οι αρχές της Σαουδικής Αρας επιβεβαίωσαν επισήμως τον αριθμό των νεκρών που ποδοπατήθηκαν κατά την διάρκεια του προσκυνήματος, ανακοινώνοντας ότι δύο ιατρικά κέντρα άνοιξαν στη Μίνα της Μέκκας για την υποδοχή των εκατοντάδων τραυματιών, ενώ στην περιοχή του δυστυχήματος βρίσκονται 4000 έκτακτο προσωπικό και 220 ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων της Σαουδικής Αρας, 1.950.000 προσκυνητές βρίσκονται ήδη στη Μέκκα εκ των οποίων 1.380.000 είναι ξένοι υπήκοοι.

Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας απέδωσε το σημερινό ποδοπάτημα στην έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών που έχουν την τάση, όπως είπε, να παραβλέπουν τις οδηγίες των υπευθύνων του χατζ.

«Αν οι πιστοί είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ένα τέτοιο δυστύχημα», δήλωσε ο Χάλεντ αλ-Φάλιχ στη δημόσια Ελ-Εκίγια, αφού επισκέφθηκε το σημείο της ς, που είναι η χειρότερη κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος (χατζ) εδώ και 25 χρόνια.

«Πολλοί προσκυνητές αρχίζουν να κινούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα ωράρια που έχουν ορίσει οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των τελετουργιών», είπε.

«Αυτός είναι ο κύριος λόγος για ένα τέτοιο δυστύχημα», δήλωσε ο σαουδάραβας αξιωματούχος, ανακοινώνοντας την κινητο των υπηρεσιών του για τη διάσωση και τη νοσηλεία των τραυματιών.

Ο υπουργός υποσχέθηκε τη δι ταχύτατης και διαφανούς ς.

Πηγή: kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση